Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční hodnota svaloviny brojlerových kuřat při prodlouženém výkrmu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880635" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880635 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2023&vydani=4" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2023&vydani=4</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nutriční hodnota svaloviny brojlerových kuřat při prodlouženém výkrmu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výkrm drůbeže patří k nejintenzivněji se vyvíjejícímu odvětví drůbežářského průmyslu. Drůbeží maso společně s drůbežími potravinářskými výrobky patří z pohledu výživy člověka k velmi hodnotným animálním produktům, které obsahují živiny, které se spolupodílejí na moderní a racionální výživě lidské populace. U drůbežího masa si ceníme nízký obsah tuku, proto je významnou složkou racionální výživy; drůbeží maso vykazuje i nižší energetickou hodnotu. Drůbeží tuk obsahuje ve srovnání s tukem jiných potravinových zvířat podstatně méně cholesterolu a více nenasycených mastných kyselin. Ceněný je i vyšší obsah hodnotných a lehce stravitelných bílkovin, které obsahují esenciální aminokyseliny, nepostradatelné pro lidskou výživu. Celkový obsah minerálních látek se v drůbeží svalovině pohybuje na úrovni 1 %. Cílem práce bylo poznání změn chemismu prsní a stehenní svaloviny u dvou masných hybridních kombinací brojlerových kuřat ROSS 308 a COBB při prodlouženém výkrmu do 42., resp. 52. dne věku. V průběhu výkrmu ve 42. a 52. dnu věku byla provedena chemická analýza prsní a stehenní svaloviny (sušina, hrubý protein, tuk, popel, vápník, fosfor a hořčík). Výsledky chemických rozborů prsní a stehenní svaloviny u testovaných hybridů, uvedené v původní hmotě svaloviny, potvrzují výrazný rozdíl v chemickém složení mezi prsní a stehenní svalovinou. Z tohoto pohledu vyplývá i velký rozdíl v nutriční hodnotě prsní a stehenní svaloviny vzhledem k výživě člověka.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional value of broiler chicken muscle under extended fattening

  • Popis výsledku anglicky

    Poultry fattening is one of the most intensively developing branches of the poultry industry. In terms of human nutrition, poultry meat, together with poultry food products, is one of the most valuable animal products, containing nutrients that contribute to a modern and balanced source of nourishment for the human population. Poultry meat is valued for its low fat content and is therefore an important component of a balanced diet; poultry meat also has a lower energy value. Compared to fat from other food animals, poultry fat contains significantly less cholesterol and more unsaturated fatty acids. The higher content of valuable and easily digestible proteins, containing essential amino acids that are indispensable for human nutrition, is also highly prized. The total mineral content in poultry muscle is around 1 %. The study aimed to investigate the changes in breast and thigh muscle chemistry in two meat hybrid combinations of broiler chickens, ROSS 308 and COBB, during extended fattening to 42 or 52 days. During fattening, a chemical analysis was made of the breast and thigh muscle (dry matter, crude protein, fat, ash, calcium, phosphorus and magnesium) at 42 and 52 days of age. The results of the chemical analyses of the breast and thigh muscles of the hybrids tested, given in the original muscle mass, confirm a marked difference in the chemical composition of breast and thigh muscles. From this perspective, there is also a big difference in the nutritional value of breast and thigh muscle in relation to human nutrition.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    20-22

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus