Nutriční hodnota svaloviny brojlerových kuřat při prodlouženém výkrmu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880635" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880635 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2023&vydani=4" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2023&vydani=4</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční hodnota svaloviny brojlerových kuřat při prodlouženém výkrmu
Popis výsledku v původním jazyce
Výkrm drůbeže patří k nejintenzivněji se vyvíjejícímu odvětví drůbežářského průmyslu. Drůbeží maso společně s drůbežími potravinářskými výrobky patří z pohledu výživy člověka k velmi hodnotným animálním produktům, které obsahují živiny, které se spolupodílejí na moderní a racionální výživě lidské populace. U drůbežího masa si ceníme nízký obsah tuku, proto je významnou složkou racionální výživy; drůbeží maso vykazuje i nižší energetickou hodnotu. Drůbeží tuk obsahuje ve srovnání s tukem jiných potravinových zvířat podstatně méně cholesterolu a více nenasycených mastných kyselin. Ceněný je i vyšší obsah hodnotných a lehce stravitelných bílkovin, které obsahují esenciální aminokyseliny, nepostradatelné pro lidskou výživu. Celkový obsah minerálních látek se v drůbeží svalovině pohybuje na úrovni 1 %. Cílem práce bylo poznání změn chemismu prsní a stehenní svaloviny u dvou masných hybridních kombinací brojlerových kuřat ROSS 308 a COBB při prodlouženém výkrmu do 42., resp. 52. dne věku. V průběhu výkrmu ve 42. a 52. dnu věku byla provedena chemická analýza prsní a stehenní svaloviny (sušina, hrubý protein, tuk, popel, vápník, fosfor a hořčík). Výsledky chemických rozborů prsní a stehenní svaloviny u testovaných hybridů, uvedené v původní hmotě svaloviny, potvrzují výrazný rozdíl v chemickém složení mezi prsní a stehenní svalovinou. Z tohoto pohledu vyplývá i velký rozdíl v nutriční hodnotě prsní a stehenní svaloviny vzhledem k výživě člověka.
Název v anglickém jazyce
Nutritional value of broiler chicken muscle under extended fattening
Popis výsledku anglicky
Poultry fattening is one of the most intensively developing branches of the poultry industry. In terms of human nutrition, poultry meat, together with poultry food products, is one of the most valuable animal products, containing nutrients that contribute to a modern and balanced source of nourishment for the human population. Poultry meat is valued for its low fat content and is therefore an important component of a balanced diet; poultry meat also has a lower energy value. Compared to fat from other food animals, poultry fat contains significantly less cholesterol and more unsaturated fatty acids. The higher content of valuable and easily digestible proteins, containing essential amino acids that are indispensable for human nutrition, is also highly prized. The total mineral content in poultry muscle is around 1 %. The study aimed to investigate the changes in breast and thigh muscle chemistry in two meat hybrid combinations of broiler chickens, ROSS 308 and COBB, during extended fattening to 42 or 52 days. During fattening, a chemical analysis was made of the breast and thigh muscle (dry matter, crude protein, fat, ash, calcium, phosphorus and magnesium) at 42 and 52 days of age. The results of the chemical analyses of the breast and thigh muscles of the hybrids tested, given in the original muscle mass, confirm a marked difference in the chemical composition of breast and thigh muscles. From this perspective, there is also a big difference in the nutritional value of breast and thigh muscle in relation to human nutrition.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
20-22
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—