Differences in fat content and fatty acid composition of breast and thigh muscles in broiler chickens
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870347" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870347 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
—
Název v původním jazyce
Razlike u sadržaju i sastavu masti u mišićnom tkivu prsa i zabataka kod brojlerskih pilića
Popis výsledku v původním jazyce
Cilj rada bio je utvrditi razlike u sastavu masnih kiselina masti mišićnog tkiva prsa i zabataka u pjetlića hibridne kombinacije ROSS 308. U 40. danu tova pjetlići su postigli prosječnu živu masu od 2.829 +- 0.299 g. Iz rezultata istraživanja proizlazi masti (82.64 g per kg) u usporedbi s mišićnim tkivom prsa (14.28 g per kg). Na temelju analiza utvrdeno je da postoje razlike i u kakvoći, tj. u sastavu masnih kiselina (FA). Unatoč većem udjelu PUFA, u mišićnom tkivu zabataka pilića bio je hranidbeno povoljniji omjer n-3 FA/n-6 FA kod mišićnog tkiva prsa (1:9.25), u usporedbi s mišićnim tkivom zabataka (1:10.43). Iz rezultata istraživanja proizlazi da je, s gledišta prehrane ljudi, mišićno tkivo prsa dijetetski povoljnije od mišićnog tkiva zabataka ne samo zbog nižeg sadržaja ukupne mišićne masti već i zbog povoljnijeg omjera n-3 FA/n-6 FA.
Název v anglickém jazyce
Differences in fat content and fatty acid composition of breast and thigh muscles in broiler chickens
Popis výsledku anglicky
The main aim of this work was to determine the differences in fatty acid composition of breast and thigh muscles in male ROSS 308 hybrid combination chickens. The mean live weight of male chickens on Day 40 of fattening was 2.829 +- 0.299 g. It follows from the results that fat content in thigh muscles of chickens (82.64 g per kg) is very significantly higher (P ? 0.01) than that in breast muscles (14.28 g per kg). Analyses also revealed the differences in fat quality i.e. fatty acid composition (FAs),between both types of muscles. Although the content of PUFAs in thigh muscles was higher, the n-3 FAs/n-6 FAs ratio in breast muscles (1:9.25) was more favourable from a dietetic point of view than that in thigh muscles (1:10.43). It follows from the results that breast muscles characterized by the lower amount of muscle fat and a more favourable n-3 FAs/n-6 FAs ratio are dietetically more suitable for human nutrition than thigh muscles.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmiva Zagreb
ISSN
0023-4850
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
HR - Chorvatská republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
9-16
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—