Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Differences in fat content and fatty acid composition of breast and thigh muscles in broiler chickens

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870347" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870347 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

  • Název v původním jazyce

    Razlike u sadržaju i sastavu masti u mišićnom tkivu prsa i zabataka kod brojlerskih pilića

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cilj rada bio je utvrditi razlike u sastavu masnih kiselina masti mišićnog tkiva prsa i zabataka u pjetlića hibridne kombinacije ROSS 308. U 40. danu tova pjetlići su postigli prosječnu živu masu od 2.829 +- 0.299 g. Iz rezultata istraživanja proizlazi masti (82.64 g per kg) u usporedbi s mišićnim tkivom prsa (14.28 g per kg). Na temelju analiza utvrdeno je da postoje razlike i u kakvoći, tj. u sastavu masnih kiselina (FA). Unatoč većem udjelu PUFA, u mišićnom tkivu zabataka pilića bio je hranidbeno povoljniji omjer n-3 FA/n-6 FA kod mišićnog tkiva prsa (1:9.25), u usporedbi s mišićnim tkivom zabataka (1:10.43). Iz rezultata istraživanja proizlazi da je, s gledišta prehrane ljudi, mišićno tkivo prsa dijetetski povoljnije od mišićnog tkiva zabataka ne samo zbog nižeg sadržaja ukupne mišićne masti već i zbog povoljnijeg omjera n-3 FA/n-6 FA.

  • Název v anglickém jazyce

    Differences in fat content and fatty acid composition of breast and thigh muscles in broiler chickens

  • Popis výsledku anglicky

    The main aim of this work was to determine the differences in fatty acid composition of breast and thigh muscles in male ROSS 308 hybrid combination chickens. The mean live weight of male chickens on Day 40 of fattening was 2.829 +- 0.299 g. It follows from the results that fat content in thigh muscles of chickens (82.64 g per kg) is very significantly higher (P ? 0.01) than that in breast muscles (14.28 g per kg). Analyses also revealed the differences in fat quality i.e. fatty acid composition (FAs),between both types of muscles. Although the content of PUFAs in thigh muscles was higher, the n-3 FAs/n-6 FAs ratio in breast muscles (1:9.25) was more favourable from a dietetic point of view than that in thigh muscles (1:10.43). It follows from the results that breast muscles characterized by the lower amount of muscle fat and a more favourable n-3 FAs/n-6 FAs ratio are dietetically more suitable for human nutrition than thigh muscles.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmiva Zagreb

  • ISSN

    0023-4850

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    53

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    HR - Chorvatská republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    9-16

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus