Karcinom jícnu a gastroezofageální junkce výsledky hybridní ezofagektomie po předoperační nutriční přípravě a review literatury
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00098892%3A_____%2F22%3A10157488" target="_blank" >RIV/00098892:_____/22:10157488 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61989592:15110/22:73617103
Výsledek na webu
<a href="http://laparoskopia.info/pdf/CASO-3-2022.pdf" target="_blank" >http://laparoskopia.info/pdf/CASO-3-2022.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Karcinom jícnu a gastroezofageální junkce výsledky hybridní ezofagektomie po předoperační nutriční přípravě a review literatury
Popis výsledku v původním jazyce
Autoři uvádějí studii, jak ovlivní užívání předoperačních perorálních výživových doplňků (oral nutritional supplements-ONS) ve formě sippingu pooperační morbiditu a mortalitu pacientů s karcinomem jícnu a gastroezofageální junkce, kteří podstoupili hybridní ezofagektomii a kteří nejsou ve vysokém malnutričním riziku. Hlavním cílem bylo posoudit, zda předoperační ONS vede ke snížení 30denní pooperační morbidity a mortality u pacientů, kteří nesplňují podmínky pro vysoké riziko malnutrice. Do studie bylo zařazeno 29 pacientů,14 pacientů (48,3 %) nedostávalo sipping před operací (skupina bez sippingu), 15 pacientů (51,7 %) dostávalo sipping před operací (skupina se sippingem). Ve skupině pacientů se sippingem bylo signifikantně více pacientů, kteří měli adenokarcinom (p = 0,035) a tumor lokalizovaný v distální části jícnu (p = 0,006), tito pacienti měli významně vyšší hodnoty albuminu (p = 0,007) a prealbuminu (p = 0,005) po užívání sippingu ve srovnání s pacienty bez sippingu. Nebyl žádný statisticky významný rozdíl v 30denní pooperační morbiditě (p =0,700) a ve 30denní pooperační mortalitě (p = 1,000) u obou skupin.
Název v anglickém jazyce
Cancer of the Esophagus and Gastroesophageal Junction – results of hybrid esophagectomy after preoperative nutritional support therapy and a review of the literature
Popis výsledku anglicky
The authors present the effect of preoperative oral nutritional supplements (ONS) in the form of sipping on the postoperative morbidity and mortality of patients suffering from carcinoma of esophagus and gastroesophageal junction who underwent esophagectomy and who do not in the high risk of malnutrition. The main goal was to assess whether preoperative ONS results in a decrease in 30-day postoperative morbidity and mortality who do not qualify to the high risk of malnutrition strategy. 29 patients who underwent surgery were included, 14 patients (48.3%) without sipping, 15 patients (51.7%) with sipping. In the sipping group, there were significantly more patients who had adenocarcinoma (p = 0.035) and the tumor localized in the distal part of the esophagus (p = 0.006), showed significantly higher values of albumin (p = 0.007) and prealbumin (p = 0.005) when compared to patients without sipping. No statistically significant difference in 30-day postoperative morbidity (p = 0.700) and in 30-day postoperative mortality (p = 1.000).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30212 - Surgery
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Miniinvazívna chirurgia a endoskopia chirurgia súčasnosti
ISSN
1336-6572
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
4-14
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—