Protinádorový efekt rybího oleje - mýtus, nebo realita?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00159816%3A_____%2F16%3A00066657" target="_blank" >RIV/00159816:_____/16:00066657 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216224:14110/16:00091041
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.14735/amko2016100" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.14735/amko2016100</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.14735/amko2016100" target="_blank" >10.14735/amko2016100</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Protinádorový efekt rybího oleje - mýtus, nebo realita?
Popis výsledku v původním jazyce
Omega-3 mastné kyseliny z rybího oleje přinášejí mnohé zdravotní přínosy, využitelné i pro onkologické pacienty. Kromě jejich dobře známého protizánětlivého působení mají potenciál působit synergisticky s chemoterapií a zvyšovat radiosenzitivitu nádorů. Jejich protinádorový efekt je komplexní a založen tak na více mechanismech účinku. Byla u nich popsána zvýšená lipidová peroxidace během léčby; ovlivnění receptorových cest v nádorových buňkách; snížení tvorby prozánětlivých cytokinů, podporujících buněčnou proliferaci; aktivace apoptózy v nádorové tkáni; imunomodulace; a ovlivnění hormonálního metabolismu. Výsledky jak epidemiologických, tak i experimentálních studií podporují existenci protinádorového účinku rybího oleje u zvířat i u lidí. Náš běžný západní styl stravy obsahuje nadbytek omega-6 mastných kyselin, které interferují se zdravotními přínosy omega-3 mastných kyselin, neboť soutěží o stejná vazebná místa a enzymové systémy. Z tohoto důvodu je pro projevení se protinádorového účinku omega-3 mastných kyselin potřeba i současně snížit konzumaci opačně působících omega-6 mastných kyselin. Některé epidemiologické studie mají vedle toho kontroverzní výsledky, které jsou však vysvětlitelné rozpory v jejich metodologice.
Název v anglickém jazyce
Anticancer Effect of Fish Oil - a Fable or the Truth?
Popis výsledku anglicky
Omega-3 fatty acids from fish oil have several health benefits for cancer patients. Recent findings indicate that, besides their well-known anti-cachectic effect, they can act synergistically with chemotherapeutic agents and may enhance tumor radio-sensitivity. The mechanisms underlying their anti-tumor effects are complex. The following effects have been reported after administration of omega-3 fatty acids: increased lipid peroxidation during therapy; disturbed tumor receptor signal pathways; lower levels level of pro-inflammatory cytokines that induce tumor cell proliferation; promotion of apoptosis in tumor tissues; immune modulation; and changes in hormonal metabolism. Epidemiological and experimental evidence support the conjecture that fish oil has an anticancer benefit for both animals and humans. However, Western countries have a diet rich in omega-6 fatty acids, which interfere with the health benefits of omega-3 fatty acids because they compete for the same rate-limiting enzymes. For this reason, the consumption of omega-6 fatty acids in Western diet needs to be lowered to observe the anti-tumor effect of omega-3 fatty acids. Some epidemiological studies report conflicting results, which may be explained by inconsistencies in the methodologies employed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FD - Onkologie a hematologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Klinická onkologie
ISSN
0862-495X
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
100-106
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—