Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Význam prebiotik v potravě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00179906%3A_____%2F11%3A10109084" target="_blank" >RIV/00179906:_____/11:10109084 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11150/11:10109084

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Význam prebiotik v potravě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Prebiotika jsou nestravitelné látky, jejichž konzumace má příznivý fyziologický účinek na hostitele selektivní stimulací růstu nebo aktivity některých kmenů střevní mikroflóry. Jsou přirozeně obsažena v některých potravinách (ovoce, zelenina, luštěniny,cereální výrobky apod.), některá se vyrábějí průmyslově. Mezi hlavní oligosacharidy, u kterých byl prokázán prebiotický efekt, a které jsou dostupné ve využitelné kvantitě, patří fruktooligosacharidy, trans-galaktooligosacharidy a laktulóza. Prebiotika svýhodou kombinujeme s probiotiky, tj. živými mikroorganizmy, které aplikovány v přiměřeném množství příznivě ovlivňují zdravotní stav hostitele. Patří mezi ně hlavně bakterie, produkující kyselinu mléčnou (lactobacilli, streptococci, enterococci, lactococci, bifidobacteria). Prebiotika jsou využívána s cílem zvýšit odolnost k infekcím, při dráždivém tračníku, chronických onemocněních střeva (nespecifické střevní záněty, rakovina tračníku), laktózové intoleranci, potravinové alergii, ale

  • Název v anglickém jazyce

    The role of prebiotics in the nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    Recent experimental and clinical studies support the fact that bioecological intestina control with early enteral nutrition enriched with synbiotics may reduce systemic inflammation, improve the immunological status of the intestinal mucosa and help prevent infections in critically ill patients. Three prebiotics, oligofructose, galactooligosaccharides and lactulose are able to modify the balance of intestina microbiota. It appears that treatment with synbiotics during critical illness should restore thebalance of microbial communities in a beneficial way with positive effects on intestinal permeability and bacterial translocation. Only data from small trials are currently available to support use of prebiotics and synbiotics in the treatment of different clinical scenarios. There is a growing evidence for the effectiveness of probiotics in inflammatory bowel disease, chronic constipation, and diverticular disease (depending on the strain used), laktose intolerance, food allergy and re

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FP - Ostatní lékařské obory

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Practicus

  • ISSN

    1213-8711

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    25-28

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus