Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití probiotik, prebiotik a synbiotik

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A53990" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:53990 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití probiotik, prebiotik a synbiotik

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Probiotika jsou definovány jako ?živé mikroorganismy, které jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele. Jako probiotické kultury jsou používány baktérie, které přirozeně obývají lidský trávicí trakt, hlavněbaktérie rodů Lactobacillus a Bifidobacterium. Příznivé účinky probiotických baktérií zahrnují tlumení alergií, imunostimulační účinky, prevence kolorektálního karcinomu, zmírnění zácpy a prevence a podpůrná terapie zánětlivých střevních onemocnění a průjmů. Prebiotika jsou nestravitelné oligosacharidy, které stimulují růst a/nebo aktivitu určité bakterie nebo skupiny bakterií, které mají pozitivní účinek na lidské zdraví, např. iInulin, oligofruktosa, galaktooligosacharidy a laktulosa. Synbiotika jsoukombinace probiotik a prebiotik. Příkladem synbiotické potraviny je mléčný kysaný výrobek (jogurt) obsahující bifidobakterie a oligofruktosu.

  • Název v anglickém jazyce

    The Use of Probiotics, Prebiotics and Synbiotics

  • Popis výsledku anglicky

    Probiotics are ?live microorganisms which when administered in adequate amounts confer a health benefit on the host?. Probiotics strains are usually bacterial species normally commensal in the human intestinal tract-genera Lactobacillus and Bifidobacterium. Beneficial effects of probiotics on human health include alleviation of allergies, immunomodulation, prevention of colon carcinoma, alleviation of constipation and the prevention and supportive therapy of inflammatory bowel diseases and diarrhoea. Prebiotics are non-digestible carbohydrate foods or food ingredients that selectively stimulate the growth and/or activity of one or more of limited number of bacteria in the colon.Inulin, oligofructose, galactooligosaccharides and lactulose fulfil all thecriteria for prebiotic classification. Synbiotics are a combination of probiotics and prebiotics. The example of synbiotic food is fermented milk products (yoghurt) containing bifidobacteria and supplemented with oligofructose.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Medicína pro praxi.

  • ISSN

    1214-8687

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    8

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    10-15

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus