Využití probiotik, prebiotik a synbiotik
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A53990" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:53990 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití probiotik, prebiotik a synbiotik
Popis výsledku v původním jazyce
Probiotika jsou definovány jako ?živé mikroorganismy, které jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele. Jako probiotické kultury jsou používány baktérie, které přirozeně obývají lidský trávicí trakt, hlavněbaktérie rodů Lactobacillus a Bifidobacterium. Příznivé účinky probiotických baktérií zahrnují tlumení alergií, imunostimulační účinky, prevence kolorektálního karcinomu, zmírnění zácpy a prevence a podpůrná terapie zánětlivých střevních onemocnění a průjmů. Prebiotika jsou nestravitelné oligosacharidy, které stimulují růst a/nebo aktivitu určité bakterie nebo skupiny bakterií, které mají pozitivní účinek na lidské zdraví, např. iInulin, oligofruktosa, galaktooligosacharidy a laktulosa. Synbiotika jsoukombinace probiotik a prebiotik. Příkladem synbiotické potraviny je mléčný kysaný výrobek (jogurt) obsahující bifidobakterie a oligofruktosu.
Název v anglickém jazyce
The Use of Probiotics, Prebiotics and Synbiotics
Popis výsledku anglicky
Probiotics are ?live microorganisms which when administered in adequate amounts confer a health benefit on the host?. Probiotics strains are usually bacterial species normally commensal in the human intestinal tract-genera Lactobacillus and Bifidobacterium. Beneficial effects of probiotics on human health include alleviation of allergies, immunomodulation, prevention of colon carcinoma, alleviation of constipation and the prevention and supportive therapy of inflammatory bowel diseases and diarrhoea. Prebiotics are non-digestible carbohydrate foods or food ingredients that selectively stimulate the growth and/or activity of one or more of limited number of bacteria in the colon.Inulin, oligofructose, galactooligosaccharides and lactulose fulfil all thecriteria for prebiotic classification. Synbiotics are a combination of probiotics and prebiotics. The example of synbiotic food is fermented milk products (yoghurt) containing bifidobacteria and supplemented with oligofructose.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Medicína pro praxi.
ISSN
1214-8687
e-ISSN
—
Svazek periodika
8
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
10-15
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—