Kvalita života nemocných s rakovinou hlavy a krku ve tříletém sledování nutriční ambulancí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00179906%3A_____%2F16%3A10322840" target="_blank" >RIV/00179906:_____/16:10322840 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita života nemocných s rakovinou hlavy a krku ve tříletém sledování nutriční ambulancí
Popis výsledku v původním jazyce
Provedli jsme tříleté sledování nemocných s rakovinou hlavy a krku, kteří byli nutričně intervenováni. Sledovali jsme vývoj kvality života v čase u onkologických nemocných v kontextu udržení fyzické zdatnosti versus trendu vývoje závislosti na dopomoci nebo péči druhé osoby a podle sledovaných parametrů malnutrice. Provedli jsme sledování souboru 726 nemocných s rakovinou hlavy a krku. Nemocní byli zajištěni výživou, kterou jsme podávali cestou zavedené perkutánní endoskopické gastrostomie (skupina A). Druhá skupina (B) byla intervenována formou sippingu. Sledování kvality života bylo provedeno formou dotazníků v modulech obecné kvality života a kvality života u nemocných s rakovinou hlavy a krku. Souběžně jsme prováděli srovnání výsledků s demografickými údaji pacientů, Karfnosky Performance Status Score, vždy v obou skupinách a dále se zohledněním pohlaví. Skupina A a B jsou srovnatelné ve smyslu zastoupení nádorových onemocnění i modality léčby. Nutriční intervence je kauzálním faktorem ovlivňujícím vývoj nutričních parametrů i komplikací, kvalitu života, bolesti, závislosti na druhé osobě i přežití nemocných. Nemocní s nutriční intervencí formou perkutánní endoskopické gastrostomie vykázali lepší toleranci onkologické léčby, menší počet komplikací, významně nižší výskyt závislosti na péči druhé osoby, lepší kvalitu života. Lze říci, že ženy tolerovaly onkologické onemocnění i léčebný proces lépe než muži, i přes větší vstupní hmotnostní úbytek. Sledování kvality života považujeme za jeden z klíčových faktorů komplexní péče v rámci onkologické léčby. Prokázalo, že zavedení perkutánní endoskopické gastrostomie nevede ke zhoršení kvality života v žádném ze sledovaných parametrů, naopak - nemocní takto léčení významně profitují z klinické výživy a mají lepší kvalitu života.
Název v anglickém jazyce
Quality of life in patients with head and neck cancer in the course of three years of observation in a nutritional outpatients department
Popis výsledku anglicky
The nutritional status, consisting of nutritional support and intervention is important for the survival of patients with head and neck cancer. The group of 726 patients with head and neck cancer was observed. Patients were given by a nutritional support through the introduction of percutaneous endoscopic gastrostomy (group A) and sipping (group B). Monitoring the quality of life of patients was carried out in the defined checks through questionnaires - in module of general quality of life and module of quality of life for patients with head and neck cancer. Du to dominating symptoms in modules of quality of life, we compared results between groups and the sexes. Group A and B are comparable in terms of representation of cancer stage and treatment modality. Nutritional intervention is the causal factor affecting the development of nutritional parameters and complications, quality of life, pain, depending on the other person and survival of patients. Patients with nutritional intervention due to percutaneous endoscopic gastrostomy showed better tolerance of cancer treatment, less complications, significantly lower incidence of depending on the care of another person, better quality of life. Women have also improved tolerance oncology therapies, improved physical fitness despite higher input weight loss. Monitoring the quality of life we consider as one of the key factors of comprehensive care in the oncological treatment. It has become obvious that it correlates with independent predictive factors of cancer care (malnutrition and lack of development of weight loss, quality of life, and nutritional intervention).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FD - Onkologie a hematologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Otorinolaryngologie a foniatrie
ISSN
1210-7867
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
9-16
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84996605461