Výživa během radioterapie u onkologických pacientů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00209805%3A_____%2F20%3A00078525" target="_blank" >RIV/00209805:_____/20:00078525 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.linkos.cz/files/klinicka-onkologie/475/5770.pdf" target="_blank" >https://www.linkos.cz/files/klinicka-onkologie/475/5770.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.14735/amko2020S27" target="_blank" >10.14735/amko2020S27</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výživa během radioterapie u onkologických pacientů
Popis výsledku v původním jazyce
Východiska: Stav výživy hraje u onkologických pacientů významnou roli. Ovlivňuje průběh onemocnění i toleranci a účinnost onkologické léčby. Významná část onkologických onemocnění vede k anorexii a hmotnostnímu úbytku. Proto je nutné provádět u všech onkologických pacientů nutriční screening a při zjištění rizika malnutrice konzultovat nutričního specialistu ke stanovení opatření ke zlepšení stavu výživy. Pacient je poučen o vhodnosti jednotlivých potravin. Je možno zařadit sipping - popíjení nutričně vyvážených farmaceutických přípravků mezi jídly. Pokud pacient nemůže polykat, je nutné přistoupit k enterální výživě cestou gastrostomie nebo jejunostomie, které jsou zavedeny před onkologickou léčbou. Pokud je narušeno vstřebávání živin ze střeva, je nutná parenterální výživa centrálním žilním katetrem nebo portem pro žilní vstup. Cíl: Cílený screening stavu výživy pacientů léčených pro maligní onemocnění a zajištění dostatečné výživy je nutnou součástí komplexní onkologické léčby. Závěr: V práci jsou uvedeny základy nutrice pro radiační onkologii.
Název v anglickém jazyce
Nutrition during radiotherapy of cancer patients
Popis výsledku anglicky
Background: Nutritional status plays an important role in cancer patients. It affects the progression of the disease as well as the tolerance and effectiveness of the treatment. A significant proportion of oncological diseases leads to anorexia and weight loss. Therefore, it is essential to perform nutritional screening in all cancer patients. Consequently, if a risk of malnutrition is identified, a nutrition specialist is to be consulted to implement measures in order to improve the nutritional status of the patient. The patient is advised on the suitability of specific foods. It is possible to introduce sip feeding of nutritionally balanced pharmaceutical products between meals. If the patient is unable to swallow, it is essential to proceed with enteral nutrition by gastrostomy or jejunostomy which are introduced prior to the oncological treatment. In case of disrupted intestinal absorption, parenteral nutrition via a central venous catheter or a venous access port is required. Purpose: Nutritional screening is an important part in all cancer patiens to ascertain adequate nutrition during and after treatment. Conclusion: The review includes the most important basics of nutrition for radiation oncologists. (C) 2020, Czech Medical Association J.E. Purkyne. All rights reserved.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30204 - Oncology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Klinická onkologie
ISSN
0862-495X
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
Suppl 1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"S27"-"S30"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85092505572