Co o výživě onkologický pacient neví, a my bychom měli
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00209805%3A_____%2F22%3A00078942" target="_blank" >RIV/00209805:_____/22:00078942 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.florence.cz/casopis/archiv-florence/2022/1/co-o-vyzive-onkologicky-pacient-nevi-a-my-bychom-meli/" target="_blank" >https://www.florence.cz/casopis/archiv-florence/2022/1/co-o-vyzive-onkologicky-pacient-nevi-a-my-bychom-meli/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Co o výživě onkologický pacient neví, a my bychom měli
Popis výsledku v původním jazyce
Vlivem onkologického onemocnění dochází ke změnám metabolizmu živin a jejich využití v organizmu. Mění se i požadavky na pokrytí nutriční potřeby. Pro pacienty a jejich rodiny jsou v současné době snadno dostupné informace o dietních doporučeních z neověřených zdrojů, které často nejsou v souladu s aktuálními odbornými doporučeními. Zdravotní rizika pro pacienta, jako je například rozvoj malnutrice nebo přímo nádorové kachexie, je možné detekovat již ze specifikace diet (výběru povolených/zakázaných potravin). Ošetřující personál by měl mít povědomí o těchto nevhodných dietních doporučeních a rizicích a v případě potřeby na ně adekvátně reagovat.
Název v anglickém jazyce
What patients with oncological diseases do not know about nutrition, but we should
Popis výsledku anglicky
Oncological diseases lead to changes in the metabolism of nutrients, their use in the body and impose new requirements to cover nutritional needs. Patients and their families can easily find information on dietary recommendations from unverified sources that are often inconsistent with the current expert/professional advice. Health risks for the patient, such as the development of malnutrition or tumour cachexia, can be detected from the specification of the diet (selection of the permitted/prohibited foods). Nursing staff should be aware of these inappropriate dietary recommendations and risks and respond appropriately if necessary.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30204 - Oncology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Florence
ISSN
1801-464X
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
10-12
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—