Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dieta u onemocnění trávicího ústrojí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F10%3A7425" target="_blank" >RIV/00216208:11110/10:7425 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00064165:_____/10:7425

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dieta u onemocnění trávicího ústrojí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Uveden je přehled základních pojmů (strava, pokrm, poživatiny, potraviny, základní živiny, ochranné látky). Jsou uvedeny dietní postupy a doporučení (s ohledem na patofyziologické působení a léčbné možnosti) u specifických onemocnění zažívacího ústrojí:refluxní nemoc jícnu, akutní gastritis, vředová nemoc gastroduodenální, stavy po operacích žaludku, celiakální sprue, syndrom slepé kličky, syndrom krátkého střeva, idiopatické střevní záněty, divertikulární choroba tlustého střeva, akutní a chronická onemocnění žlučníku, akutní a chronická pankreatitis, akutní choroby jater (akutní virové hepatitidy) a jaterní cirhózy. Dále uvedeny principy dietní prevence nádorových onemocnění.

  • Název v anglickém jazyce

    Diet in diseases of the gastrointestinal tract

  • Popis výsledku anglicky

    A survey of basic facts (diet, dish, edible, food, basic nutrient, protective preparations) is introduced. Dietary modalities and recommendations (with regard to pathophysiological functioning and therapeutic possibilities) in particular gastrointestinaldiseases: gastro-oesophageal reflux disease, gastroduodenal disease, states after gastric surgery, coeliacal sprue, blind loop syndrome, short bowel syndrome, infalmmatory bowel disease, diverticular disease, acute and chronic gallbladder diseases, acute and chronic pankreatitis, acute liver diseases (acute viral hepatitis) and liver cirrhosis. Principles of dietary prevention of malignant disease are outlined as well.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Poruchy metabolismu a výživy

  • ISBN

    978-80-7262-676-2

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Počet stran knihy

    505

  • Název nakladatele

    Galén

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly