Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Celiac disease, gluten-free diet, and oats

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F11%3A9082" target="_blank" >RIV/00216208:11110/11:9082 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61383082:_____/11:0041 RIV/00216208:11130/11:6966 RIV/00064203:_____/11:6966

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00368.x" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00368.x</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Celiac disease, gluten-free diet, and oats

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Oats in a gluten-free diet increase the diet's nutritional value, but their use remains controversial. Contamination with prolamins of other cereals is frequent, and some clinical and experimental studies support the view that a subgroup of celiac patiens may be intolerant to pure oats. Thus, this issue is more complex than previously suggested. In order to produce oats that are safe for all celiac patients, the following topics should be addressed: selection of oat cultivars with low avenin content, research on such recombinant varieties of oats, development of assay methods to detect avenins in oat products, guidelines for the agricultural processing of oats and the manufacture of oat products, as well as guidelines for following up with celiac patients who consume oats.

  • Název v anglickém jazyce

    Celiac disease, gluten-free diet, and oats

  • Popis výsledku anglicky

    Oats in a gluten-free diet increase the diet's nutritional value, but their use remains controversial. Contamination with prolamins of other cereals is frequent, and some clinical and experimental studies support the view that a subgroup of celiac patiens may be intolerant to pure oats. Thus, this issue is more complex than previously suggested. In order to produce oats that are safe for all celiac patients, the following topics should be addressed: selection of oat cultivars with low avenin content, research on such recombinant varieties of oats, development of assay methods to detect avenins in oat products, guidelines for the agricultural processing of oats and the manufacture of oat products, as well as guidelines for following up with celiac patients who consume oats.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FE - Ostatní obory vnitřního lékařství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Nutrition Reviews

  • ISSN

    0029-6643

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    69

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    107-115

  • Kód UT WoS článku

    000286885600005

  • EID výsledku v databázi Scopus