Celiac disease, gluten-free diet, and oats
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F11%3A9082" target="_blank" >RIV/00216208:11110/11:9082 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61383082:_____/11:0041 RIV/00216208:11130/11:6966 RIV/00064203:_____/11:6966
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00368.x" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00368.x</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Celiac disease, gluten-free diet, and oats
Popis výsledku v původním jazyce
Oats in a gluten-free diet increase the diet's nutritional value, but their use remains controversial. Contamination with prolamins of other cereals is frequent, and some clinical and experimental studies support the view that a subgroup of celiac patiens may be intolerant to pure oats. Thus, this issue is more complex than previously suggested. In order to produce oats that are safe for all celiac patients, the following topics should be addressed: selection of oat cultivars with low avenin content, research on such recombinant varieties of oats, development of assay methods to detect avenins in oat products, guidelines for the agricultural processing of oats and the manufacture of oat products, as well as guidelines for following up with celiac patients who consume oats.
Název v anglickém jazyce
Celiac disease, gluten-free diet, and oats
Popis výsledku anglicky
Oats in a gluten-free diet increase the diet's nutritional value, but their use remains controversial. Contamination with prolamins of other cereals is frequent, and some clinical and experimental studies support the view that a subgroup of celiac patiens may be intolerant to pure oats. Thus, this issue is more complex than previously suggested. In order to produce oats that are safe for all celiac patients, the following topics should be addressed: selection of oat cultivars with low avenin content, research on such recombinant varieties of oats, development of assay methods to detect avenins in oat products, guidelines for the agricultural processing of oats and the manufacture of oat products, as well as guidelines for following up with celiac patients who consume oats.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FE - Ostatní obory vnitřního lékařství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Nutrition Reviews
ISSN
0029-6643
e-ISSN
—
Svazek periodika
69
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
107-115
Kód UT WoS článku
000286885600005
EID výsledku v databázi Scopus
—