Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Differential Acute Postprandial Effects of Processed Meat and Isocaloric Vegan Meals on the Gastrointestinal Hormone Response in Subjects Suffering from Type 2 Diabetes and Healthy Controls: A Randomized Crossover Study

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F14%3A10272520" target="_blank" >RIV/00216208:11110/14:10272520 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11140/14:10272520 RIV/00023761:_____/14:#0000445 RIV/00669806:_____/14:10272520 RIV/00023001:_____/14:00059028

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0107561" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0107561</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0107561" target="_blank" >10.1371/journal.pone.0107561</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Differential Acute Postprandial Effects of Processed Meat and Isocaloric Vegan Meals on the Gastrointestinal Hormone Response in Subjects Suffering from Type 2 Diabetes and Healthy Controls: A Randomized Crossover Study

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Background: The intake of meat, particularly processed meat, is a dietary risk factor for diabetes. Meat intake impairs insulin sensitivity and leads to increased oxidative stress. However, its effect on postprandial gastrointestinal hormone (GIH) secretion is unclear. We aimed to investigate the acute effects of two standardized isocaloric meals: a processed hamburger meat meal rich in protein and saturated fat (M-meal) and a vegan meal rich in carbohydrates (V-meal). We hypothesized that the meat mealwould lead to abnormal postprandial increases in plasma lipids and oxidative stress markers and impaired GIH responses. Methods: In a randomized crossover study, 50 patients suffering from type 2 diabetes (T2D) and 50 healthy subjects underwent two 3-hmeal tolerance tests. For statistical analyses, repeated-measures ANOVA was performed. Results: The M-meal resulted in a higher postprandial increase in lipids in both groups (p<0.001) and persistent postprandial hyperinsulinemia in patie

  • Název v anglickém jazyce

    Differential Acute Postprandial Effects of Processed Meat and Isocaloric Vegan Meals on the Gastrointestinal Hormone Response in Subjects Suffering from Type 2 Diabetes and Healthy Controls: A Randomized Crossover Study

  • Popis výsledku anglicky

    Background: The intake of meat, particularly processed meat, is a dietary risk factor for diabetes. Meat intake impairs insulin sensitivity and leads to increased oxidative stress. However, its effect on postprandial gastrointestinal hormone (GIH) secretion is unclear. We aimed to investigate the acute effects of two standardized isocaloric meals: a processed hamburger meat meal rich in protein and saturated fat (M-meal) and a vegan meal rich in carbohydrates (V-meal). We hypothesized that the meat mealwould lead to abnormal postprandial increases in plasma lipids and oxidative stress markers and impaired GIH responses. Methods: In a randomized crossover study, 50 patients suffering from type 2 diabetes (T2D) and 50 healthy subjects underwent two 3-hmeal tolerance tests. For statistical analyses, repeated-measures ANOVA was performed. Results: The M-meal resulted in a higher postprandial increase in lipids in both groups (p<0.001) and persistent postprandial hyperinsulinemia in patie

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/NT11238" target="_blank" >NT11238: Dietní intervence u nemocných s diabetem 2. Typu - vliv frekvence a složení jídel na metabolismus glukózy a další projevy metabolického syndromu</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    PLoS ONE

  • ISSN

    1932-6203

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000341774800083

  • EID výsledku v databázi Scopus