Postprandial oxidative stress and gastrointestinal hormones: is there a link?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F14%3A10281514" target="_blank" >RIV/00216208:11110/14:10281514 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11140/14:10281514 RIV/00023761:_____/14:#0000467 RIV/00669806:_____/14:10281514 RIV/00023001:_____/14:00059030
Výsledek na webu
<a href="http://www.plosone.org/article/fetchObject.action?uri=info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0103565&representation=PDF" target="_blank" >http://www.plosone.org/article/fetchObject.action?uri=info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0103565&representation=PDF</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0103565" target="_blank" >10.1371/journal.pone.0103565</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Postprandial oxidative stress and gastrointestinal hormones: is there a link?
Popis výsledku v původním jazyce
Abnormal postprandial elevation of plasma glucose and lipids plays an important role in the pathogenesis of diabetes and strongly predicts cardiovascular mortality. In patients suffering from type 2 diabetes (T2D) postprandial state is associated with oxidative stress, cardiovascular risk and, probably, with impairment of both secretion and the effect of gastrointestinal peptides. Evaluating postprandial changes of gastrointestinal hormones together with changes in oxidative stress markers may help to understand the mechanisms behind the postprandial state in diabetes as well as suggest new preventive and therapeutical strategies.
Název v anglickém jazyce
Postprandial oxidative stress and gastrointestinal hormones: is there a link?
Popis výsledku anglicky
Abnormal postprandial elevation of plasma glucose and lipids plays an important role in the pathogenesis of diabetes and strongly predicts cardiovascular mortality. In patients suffering from type 2 diabetes (T2D) postprandial state is associated with oxidative stress, cardiovascular risk and, probably, with impairment of both secretion and the effect of gastrointestinal peptides. Evaluating postprandial changes of gastrointestinal hormones together with changes in oxidative stress markers may help to understand the mechanisms behind the postprandial state in diabetes as well as suggest new preventive and therapeutical strategies.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FE - Ostatní obory vnitřního lékařství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/NT11238" target="_blank" >NT11238: Dietní intervence u nemocných s diabetem 2. Typu - vliv frekvence a složení jídel na metabolismus glukózy a další projevy metabolického syndromu</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
PLoS ONE
ISSN
1932-6203
e-ISSN
—
Svazek periodika
9
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000342687200008
EID výsledku v databázi Scopus
—