Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of DNA isolation using salting-out procedure and automated isolation (MagNA system)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F17%3A10362277" target="_blank" >RIV/00216208:11110/17:10362277 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00064165:_____/17:10362277

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/10826068.2017.1303613" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1080/10826068.2017.1303613</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/10826068.2017.1303613" target="_blank" >10.1080/10826068.2017.1303613</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of DNA isolation using salting-out procedure and automated isolation (MagNA system)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Isolation of genomic DNA is a key step in genetic analysis. The aim of the study was to evaluate the suitability of isolation of DNA from peripheral blood with manual salting-out procedure and automated MagNA system under specific conditions. The impact of storage conditions, type of material (whole blood or blood cells), and method used for DNA extraction were evaluated in terms of DNA yield, its purity, and integrity. Fresh material, and material stored at 2-8 degrees C for 1-4 weeks and frozen at -80 degrees C were tested. For fresh samples, salting-out method gives higher yield than MagNA, irrespectively, on material used. Neither the yield of salting-out method nor its purity decreases during the storage of the samples in the fridge (2-8 degrees C) during 4 weeks. Concerning MagNA, storage of blood cells in the fridge decreases the yield of DNA as well as its purity. For frozen samples, for whole blood, MagNA gives better results while for blood cells, salting-out method seems to be better. For fresh samples, salting-out method is the preferred one, and both whole blood and blood cells can be used. For frozen samples, the preferred method depends on the material.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of DNA isolation using salting-out procedure and automated isolation (MagNA system)

  • Popis výsledku anglicky

    Isolation of genomic DNA is a key step in genetic analysis. The aim of the study was to evaluate the suitability of isolation of DNA from peripheral blood with manual salting-out procedure and automated MagNA system under specific conditions. The impact of storage conditions, type of material (whole blood or blood cells), and method used for DNA extraction were evaluated in terms of DNA yield, its purity, and integrity. Fresh material, and material stored at 2-8 degrees C for 1-4 weeks and frozen at -80 degrees C were tested. For fresh samples, salting-out method gives higher yield than MagNA, irrespectively, on material used. Neither the yield of salting-out method nor its purity decreases during the storage of the samples in the fridge (2-8 degrees C) during 4 weeks. Concerning MagNA, storage of blood cells in the fridge decreases the yield of DNA as well as its purity. For frozen samples, for whole blood, MagNA gives better results while for blood cells, salting-out method seems to be better. For fresh samples, salting-out method is the preferred one, and both whole blood and blood cells can be used. For frozen samples, the preferred method depends on the material.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2015089" target="_blank" >LM2015089: Banka klinických vzorků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Preparative Biochemistry and Biotechnology

  • ISSN

    1082-6068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    47

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    703-708

  • Kód UT WoS článku

    000407899900009

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85017099093