Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Med a zdraví

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F17%3A10365907" target="_blank" >RIV/00216208:11110/17:10365907 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.prolekare.cz/linkout/62173" target="_blank" >http://www.prolekare.cz/linkout/62173</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Med a zdraví

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Med byl používán člověkem už od pravěku. Je to nejstarší známé sladidlo, navíc obsahuje řadu zdraví prospěšných antibakteriálních, antifungicidních a antioxidačních látek. Je tradičně využíván pro péči o pokožku a pro své protizánětlivé a imunostimulační účinky se s úspěchem aplikuje nejen při hojení ran, ale také i při léčbě kožních infektů, dermatitid, akné, apod. Pomáhá rovněž v podpůrné léčbě gastrointestinálních (gastroezofaryngeální poruchy, reflux, peptické vředy). Problematice terapeutického využití medu je věnována rostoucí pozornost pro jeho antibakteriální, imunostimulační a antioxidační účinky, zejména v souvislosti s hojením ran. Prozatím je však kvalita většiny prezentovaných klinických referencí nízká, chybí ověřený průkaz mechanismů jeho terapeutických účinků. Je však slibné, zejména v kontextu stále narůstající rezistence na antibiotika, že řada studií in vitro prokazuje antimikrobiální aktivity medu, včetně popisu mechanismu jejích účinků.

  • Název v anglickém jazyce

    Honey and health

  • Popis výsledku anglicky

    Honey has been used by humans since prehistory. It is the oldest known sweetener, and it also contains a number of health-promoting antibacterial, antifungal and antioxidant substances. It is traditionally used for skin care, and for its anti-inflammatory and immunostimulatory effects it is successfully applied not only in wound healing but also in the treatment of skin infections (dermatitis, acne etc). It also helps in the supportive treatment of gastrointestinal disorders (gastro-esopharyngeal disorders, peptic ulcers). The issue of therapeutic use of honey is given increasing attention due to its antibacterial, immunostimulatory and antioxidant effects, especially in the context of wound healing. For the time being, however, the quality of most of the presented clinical references is low, lacking verified evidence of mechanisms for its therapeutic effects. However, it is promising, especially in the context of increasing antibiotic resistance, that many in vitro studies demonstrate the antimicrobial activity of honey, including a description of its mechanism of action.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Praktický lékař

  • ISSN

    0032-6739

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    97

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    195-197

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85034452333