Med a zdraví
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F17%3A10365907" target="_blank" >RIV/00216208:11110/17:10365907 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.prolekare.cz/linkout/62173" target="_blank" >http://www.prolekare.cz/linkout/62173</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Med a zdraví
Popis výsledku v původním jazyce
Med byl používán člověkem už od pravěku. Je to nejstarší známé sladidlo, navíc obsahuje řadu zdraví prospěšných antibakteriálních, antifungicidních a antioxidačních látek. Je tradičně využíván pro péči o pokožku a pro své protizánětlivé a imunostimulační účinky se s úspěchem aplikuje nejen při hojení ran, ale také i při léčbě kožních infektů, dermatitid, akné, apod. Pomáhá rovněž v podpůrné léčbě gastrointestinálních (gastroezofaryngeální poruchy, reflux, peptické vředy). Problematice terapeutického využití medu je věnována rostoucí pozornost pro jeho antibakteriální, imunostimulační a antioxidační účinky, zejména v souvislosti s hojením ran. Prozatím je však kvalita většiny prezentovaných klinických referencí nízká, chybí ověřený průkaz mechanismů jeho terapeutických účinků. Je však slibné, zejména v kontextu stále narůstající rezistence na antibiotika, že řada studií in vitro prokazuje antimikrobiální aktivity medu, včetně popisu mechanismu jejích účinků.
Název v anglickém jazyce
Honey and health
Popis výsledku anglicky
Honey has been used by humans since prehistory. It is the oldest known sweetener, and it also contains a number of health-promoting antibacterial, antifungal and antioxidant substances. It is traditionally used for skin care, and for its anti-inflammatory and immunostimulatory effects it is successfully applied not only in wound healing but also in the treatment of skin infections (dermatitis, acne etc). It also helps in the supportive treatment of gastrointestinal disorders (gastro-esopharyngeal disorders, peptic ulcers). The issue of therapeutic use of honey is given increasing attention due to its antibacterial, immunostimulatory and antioxidant effects, especially in the context of wound healing. For the time being, however, the quality of most of the presented clinical references is low, lacking verified evidence of mechanisms for its therapeutic effects. However, it is promising, especially in the context of increasing antibiotic resistance, that many in vitro studies demonstrate the antimicrobial activity of honey, including a description of its mechanism of action.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Praktický lékař
ISSN
0032-6739
e-ISSN
—
Svazek periodika
97
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
195-197
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85034452333