Glykemický index potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11120%2F07%3A00003002" target="_blank" >RIV/00216208:11120/07:00003002 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Glykemický index potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Teorii glykemického indexu poprvé popsal profesor university Toronto dr. David Jenkins. Glykemický index je formálně definován jako vzrůstající prostor pod křivkou krevní glukózy po konzumaci 50g sacharidů v testovaném jídle, dělený prostorem pod křivkoupo snědení podobného množství referenční potraviny, většinou bílého chleba nebo glukózy. Nabývá hodnot od 0 do 100, některé číslo 100 i překračují. GI 100 má referenční potravina, se kterou se ostatní potraviny srovnávají. Čím je GI vyšší, tím rychlejise potravina vstřebává a tím rychleji narůstá hladina krevní glukózy a inzulínu. Potraviny s nízkým GI příznivě ovlivňují lidské zdraví v několika směrech.
Název v anglickém jazyce
Glycemic index of food
Popis výsledku anglicky
Theory of glycemic index was first described by Dr. Professor University of Toronto David Jenkins. The glycemic index is formally defined as the area under the curve increased blood glucose after eating 50 grams carbohydrate in test meals, divided by area under the curve after eating a similar quantity of reference food usually white bread or glucose. It takes values ??from 0 to 100, some even exceed the number 100. GI 100 is the reference food with which to compare other foods. The higher the GI, the faster the food is absorbed faster by increasing blood glucose and insulin. Foods with low GI positively affect human health in several ways.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
96-98
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—