Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Expoziční test ve stanovení diagnózy potravinové alergie - orální alergický syndrom

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11120%2F08%3A00000682" target="_blank" >RIV/00216208:11120/08:00000682 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Expoziční test ve stanovení diagnózy potravinové alergie - orální alergický syndrom

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Imunologicky zprostředkovaný vedlejší účinek po požití potravy nazýváme potravinovou alergií. Orální alergický syndrom je tvořen subjektivními příznaky v dutině ústní, jejichž spouštěčem jsou většinou alergeny ovoce a zeleniny. Zlatým standardem při potvrzení potravinové alergie je dvojitě slepý placebem kontrolovaný expoziční test potravinou. V textu jsou diskutovány základní rysy tohoto testu, zejména v diagnostice orálního alergického syndromu.

  • Název v anglickém jazyce

    Allergen challenge used to diagnose food allergy - oral allergy syndrome

  • Popis výsledku anglicky

    Oral allergy syndrome is represented by mostly subjective symptoms in oral cavity, usually triggered by fruit or vegetable allergens, cross-reacting with pollen allergens. This cross-reactivity is based on protein homology and immunologic similarity. Toconfirm the diagnosis of food allergy, the ,,golden standard" is the double blind placebo controlled food challenge. The basic features of this test are discussed, particularly in the diagnosis of the oral allergy syndrome. Controlled food challenge is auseful test for patient's diagnosis confirmation, evaluation of other diagnostic tests or evaluation of food allergenicity

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EC - Imunologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06139" target="_blank" >2B06139: Inaktivace alergenů v potravinách pomocí vysokotlaké pasterace</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Časopis lékařů českých

  • ISSN

    0008-7335

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    147

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus