Potravinová alergie v roce 2019
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00669806%3A_____%2F19%3A10398687" target="_blank" >RIV/00669806:_____/19:10398687 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11140/19:10398687
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=ai1P.u87MT" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=ai1P.u87MT</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potravinová alergie v roce 2019
Popis výsledku v původním jazyce
Prevalence potravinové alergie v posledních desetiletích významně narůstá. Cílem práce je shrnutí současných poznatků týkajících se epidemiologie, patogeneze, diagnostiky a léčby. Správná identifikace konkrétních fenotypů a endotypů potravinové alergie může zlepšit náš přístup k léčbě. Fenotyp i endotyp potravinové alergie vznikají na základě interakce genotypu, epigenetických změn a vlivů prostředí. Diagnóza potravinové alergie je založena na zhodnocení anamnézy, průkazu senzibilizace včetně molekulární diagnostiky a provedení expozičních testů. V současné době je studována možnost prevence potravinové alergie, zejména na poli časného zavádění příkrmů v kojeneckém období. Intenzivní výzkumy jsou prováděny na poli alergenové imunoterapie potravinové alergie. Orální imunoterapie má větší efekt než terapie sublingvální nebo epikutánní. Podle aktuálních doporučení EAACI je OIT doporučována jako možnost léčby s cílem zvýšení prahových dávek reakce u dětí s perzistující alergií na kravské mléko, slepičí vejce a arašídy od věku 4-5 let.
Název v anglickém jazyce
Food allergy in 2019 Fodd allergy in 2019
Popis výsledku anglicky
Occurrence of food allergy has significantly risen in recent decades. This review provides general information about current knowledge in epidemiology, pathogenesis, diagnosis and treatment. Proper identification of phenotypes and endotypes of IgE-mediated food allergy may improve our approach to treatment. Both phenotype and endotypes are determinated by genotype, epigenetic factors and environmental factors. The diagosis of food allergy is largely reliant on medical history, tests for sensitization including component resolved diagnosis, and oral food challenges. A number of prevention strategies are under investigation, mainly early introduction of food allergens during the first year of life. Food allergen-specific immunotherapy has become an active area of research in recent years. Oral food immunotherapy (OIT) is more effective than sublingual or epicutaneous AIT. Currently, according the EAACI Guidelines, OIT is recommended as a treatment option to increase the threshold of reaction in children with persistent cow's milk, hen's egg and peanut allergy from around 4-5 years of age.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30225 - Allergy
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Postgraduální medicína
ISSN
1212-4184
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
283-290
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—