Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potravinová alergie v roce 2019

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00669806%3A_____%2F19%3A10398687" target="_blank" >RIV/00669806:_____/19:10398687 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11140/19:10398687

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=ai1P.u87MT" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=ai1P.u87MT</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Potravinová alergie v roce 2019

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Prevalence potravinové alergie v posledních desetiletích významně narůstá. Cílem práce je shrnutí současných poznatků týkajících se epidemiologie, patogeneze, diagnostiky a léčby. Správná identifikace konkrétních fenotypů a endotypů potravinové alergie může zlepšit náš přístup k léčbě. Fenotyp i endotyp potravinové alergie vznikají na základě interakce genotypu, epigenetických změn a vlivů prostředí. Diagnóza potravinové alergie je založena na zhodnocení anamnézy, průkazu senzibilizace včetně molekulární diagnostiky a provedení expozičních testů. V současné době je studována možnost prevence potravinové alergie, zejména na poli časného zavádění příkrmů v kojeneckém období. Intenzivní výzkumy jsou prováděny na poli alergenové imunoterapie potravinové alergie. Orální imunoterapie má větší efekt než terapie sublingvální nebo epikutánní. Podle aktuálních doporučení EAACI je OIT doporučována jako možnost léčby s cílem zvýšení prahových dávek reakce u dětí s perzistující alergií na kravské mléko, slepičí vejce a arašídy od věku 4-5 let.

  • Název v anglickém jazyce

    Food allergy in 2019 Fodd allergy in 2019

  • Popis výsledku anglicky

    Occurrence of food allergy has significantly risen in recent decades. This review provides general information about current knowledge in epidemiology, pathogenesis, diagnosis and treatment. Proper identification of phenotypes and endotypes of IgE-mediated food allergy may improve our approach to treatment. Both phenotype and endotypes are determinated by genotype, epigenetic factors and environmental factors. The diagosis of food allergy is largely reliant on medical history, tests for sensitization including component resolved diagnosis, and oral food challenges. A number of prevention strategies are under investigation, mainly early introduction of food allergens during the first year of life. Food allergen-specific immunotherapy has become an active area of research in recent years. Oral food immunotherapy (OIT) is more effective than sublingual or epicutaneous AIT. Currently, according the EAACI Guidelines, OIT is recommended as a treatment option to increase the threshold of reaction in children with persistent cow&apos;s milk, hen&apos;s egg and peanut allergy from around 4-5 years of age.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30225 - Allergy

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Postgraduální medicína

  • ISSN

    1212-4184

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    283-290

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus