Imunoterapie potravinové alergie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00669806%3A_____%2F19%3A10394995" target="_blank" >RIV/00669806:_____/19:10394995 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11140/19:10394995
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=ejlfTgQ7xY" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=ejlfTgQ7xY</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Imunoterapie potravinové alergie
Popis výsledku v původním jazyce
Výskyt potravinové alergie v posledních desetiletích významně narůstá. V současnosti je její prevalence 6-8% u dětí a 3-4% u dospělých. Standardní péče o pacienty s potravinovou alergií v současné době zahrnuje doporučení diety, edukaci a vybavení pohotovostní medikací včetně autoinjektoru s adrenalinem. Přes eliminační dietu však nejsou vyloučeny závažné reakce v důsledku náhodného požití daného alergenu. Alergen specifická imunoterapie potravinové alergie byla v průběhu posledních let intenzivně zkoumána. Možnosti alergenové imunoterapie potravinové alergie (AIT) zahrnují orální, sublinguální, epikutánní nebo subkutánní aplikaci nativního nebo modifikovaného alergenního proteinu. Imunoterapie spočívá v aplikaci postupně stoupajících dávek alergenu s cíle zvýšení prahové dávky reakce během léčby a v některých případech i s navozením trvalé neodpovídavosti (tolerance). Orální imunoterapie (OIT) má vyšší efekt než sublinguální nebo epikutánní AIT. Podle aktuálních doporučení Evropské akademie alergologické a klinické imunologie (EAACI) je OIT doporučována jako možnost léčby s cílem zvýšení prahových dávek reakce u dětí s perzistující alergií na kravské mléko, slepičí vejce a arašídy od věku 4-5 let.
Název v anglickém jazyce
Immunotherapies for food allergy
Popis výsledku anglicky
Food allergy occurence has significantly risen in recent decades. The prevalence has reached 6-8% in children and 3-4% in adults. Standard management has been strict avoidance, education and preparedness with rescue medication including an epinefrine auto-injector. Despite avoidance, severe reactions may occur due to accidental exposure of food allergen. Food allergen-specific immunotherapy (AIT) has become an active area of research in recent years. Methods of AIT under study in humans include oral, sublingual, epicutaneous and subcutaneous delivery of native or modified allergenic proteins. Immunotherapy relies ont the delivery of gradually increasing does of specific allergen to increase the treshold dose of reaction during the therapy and in some cases to achieve sustained unresponsiveness (tolerance). Oral food immunotherapy (OIT) is more effective than sublingual or epicutaneous AIT. Currently, according the EAACI Guidelines, OIT is recommended as a treatment option to increase the threshold of reaction in children with perzistent cow's milk, hen's egg and peanut allergy from around 4-5 years of age.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30225 - Allergy
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Alergie
ISSN
1212-3536
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
57-63
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—