Adaptation of human adipose tissue to hypocaloric diet
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11120%2F13%3A43903621" target="_blank" >RIV/00216208:11120/13:43903621 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1038/ijo.2012.80" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1038/ijo.2012.80</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1038/ijo.2012.80" target="_blank" >10.1038/ijo.2012.80</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Adaptation of human adipose tissue to hypocaloric diet
Popis výsledku v původním jazyce
Hypocaloric diet is a key component of the weight-reducing treatment of obesity and obesity-related disorders. Hypocaloric diets and the associated weight reduction promote improvement of metabolic profile of obese individuals. Among the mechanisms thatunderlie this beneficial metabolic outcome, the diet-induced modifications of morphological and functional characteristics of human adipose tissue (AT) are believed to have an important role. Prospective studies of hypocaloric weight-reducing dietary intervention demonstrate effects on adipocyte metabolism, namely lipolysis and lipogenesis, and associated changes of the adipocyte size. The endocrine function of AT, which involves cytokine and adipokine production by adipocytes, as well as by cells of stromavascular fraction, is also regulated by dietary intervention. Related inflammatory status of AT is modulated also as a consequence of the changes in recruitment of immune cells, mainly macrophages, in AT. Here, we give an overview of
Název v anglickém jazyce
Adaptation of human adipose tissue to hypocaloric diet
Popis výsledku anglicky
Hypocaloric diet is a key component of the weight-reducing treatment of obesity and obesity-related disorders. Hypocaloric diets and the associated weight reduction promote improvement of metabolic profile of obese individuals. Among the mechanisms thatunderlie this beneficial metabolic outcome, the diet-induced modifications of morphological and functional characteristics of human adipose tissue (AT) are believed to have an important role. Prospective studies of hypocaloric weight-reducing dietary intervention demonstrate effects on adipocyte metabolism, namely lipolysis and lipogenesis, and associated changes of the adipocyte size. The endocrine function of AT, which involves cytokine and adipokine production by adipocytes, as well as by cells of stromavascular fraction, is also regulated by dietary intervention. Related inflammatory status of AT is modulated also as a consequence of the changes in recruitment of immune cells, mainly macrophages, in AT. Here, we give an overview of
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Journal of Obesity
ISSN
0307-0565
e-ISSN
—
Svazek periodika
37
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
640-650
Kód UT WoS článku
000318772400003
EID výsledku v databázi Scopus
—