Dietary gluten alters the balance of pro-inflammatory and anti-inflammatory cytokines in T cells of BALB/c mice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11120%2F13%3A43906988" target="_blank" >RIV/00216208:11120/13:43906988 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61388971:_____/13:00426449 RIV/61383082:_____/13:0034
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1111/imm.12007" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1111/imm.12007</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1111/imm.12007" target="_blank" >10.1111/imm.12007</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Dietary gluten alters the balance of pro-inflammatory and anti-inflammatory cytokines in T cells of BALB/c mice
Popis výsledku v původním jazyce
Several studies have documented that dietary modifications influence the development of type 1 diabetes. However, little is known about the interplay of dietary components and the penetration of diabetes incidence. In this study we tested if wheat glutenis able to induce differences in the cytokine pattern of Foxp3+ regulatory T cells, as well as Foxp3- T cells, isolated from intestinal mucosal lymphoid tissue and non-mucosal lymphoid compartments in BALB/c mice. The gluten-containing standard diet markedly changed the cytokine expression within Foxp3- T cells, in all lymphoid organs tested, towards a higher expression of pro-inflammatory interferon-? (IFN-?), interleukin-17 (IL-17) and IL-2. In Foxp3+ regulatory T cells, gluten ingestion resulted ina mucosal increase in IL-17 and IL-2 and an overall increase in IFN-? and IL-4. The gluten-free diet induced an anti-inflammatory cytokine profile with higher proportion of transforming growth factor-beta (TGF-beta)+Foxp3- T cells in all
Název v anglickém jazyce
Dietary gluten alters the balance of pro-inflammatory and anti-inflammatory cytokines in T cells of BALB/c mice
Popis výsledku anglicky
Several studies have documented that dietary modifications influence the development of type 1 diabetes. However, little is known about the interplay of dietary components and the penetration of diabetes incidence. In this study we tested if wheat glutenis able to induce differences in the cytokine pattern of Foxp3+ regulatory T cells, as well as Foxp3- T cells, isolated from intestinal mucosal lymphoid tissue and non-mucosal lymphoid compartments in BALB/c mice. The gluten-containing standard diet markedly changed the cytokine expression within Foxp3- T cells, in all lymphoid organs tested, towards a higher expression of pro-inflammatory interferon-? (IFN-?), interleukin-17 (IL-17) and IL-2. In Foxp3+ regulatory T cells, gluten ingestion resulted ina mucosal increase in IL-17 and IL-2 and an overall increase in IFN-? and IL-4. The gluten-free diet induced an anti-inflammatory cytokine profile with higher proportion of transforming growth factor-beta (TGF-beta)+Foxp3- T cells in all
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FF - ORL, oftalmologie, stomatologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Immunology
ISSN
0019-2805
e-ISSN
—
Svazek periodika
138
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
23-33
Kód UT WoS článku
000312537100003
EID výsledku v databázi Scopus
—