Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Neglutenové proteiny pšeničného zrna v imunopatogenezi onemocnění zažívacího traktu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11120%2F18%3A43917130" target="_blank" >RIV/00216208:11120/18:43917130 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00064173:_____/18:N0000047

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Neglutenové proteiny pšeničného zrna v imunopatogenezi onemocnění zažívacího traktu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pšeničné inhibitory amylázy a trypsinu jsou klinicky vnímány zejména jako alergeny u pekařského astmatu a pšeničné alergie. Recentně pro¬kázané adjuvantní působení pšeničných inhibitorů amylázy a trypsinu na monocyty a dendritické buňky zprostředkované komplexem Toll-like receptoru 4 (TLR4-MD2-CD14) dokumentuje jejich úlohu v rozvoji imunitní reakce proti pšeničným proteinům, která může ovlivnit vznik neceliakální pšeničné nebo glutenové senzitivity nebo také celiakie. Náš příspěvek shrnuje experimentální a klinická data získaná studiem imunologických vlastností těchto inhibitorů.

  • Název v anglickém jazyce

    Immunopathogenesis of nongluten wheat grain protein in digestive disorders

  • Popis výsledku anglicky

    Wheat inhibitors of amylase and trypsin are considered as allergens in baker’s asthma and wheat allergy. Recently, persuasive adjuvant properties of wheat inhibitors of amylase and trypsin on monocyte and dendritic cells mediated by Toll-like receptor 4 (TLR4-MD2-CD14) complex suggest their role in development of immune reactivity against wheat proteins potentially leading to induction of non-celiac wheat sensitivity but also to celiac disease. Our review summarizes current experimental and clinical data on the immunological properties of these inhibitors.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30225 - Allergy

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Alergie

  • ISSN

    1212-3536

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    156-161

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus