Tuky v kojenecké výživě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11130%2F18%3A10390962" target="_blank" >RIV/00216208:11130/18:10390962 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00064203:_____/18:10390962
Výsledek na webu
<a href="https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201805-0006_Tuky_v_kojenecke_vyzive.php" target="_blank" >https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201805-0006_Tuky_v_kojenecke_vyzive.php</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tuky v kojenecké výživě
Popis výsledku v původním jazyce
Lipidy ve stravě kojenců mají klíčovou roli nejen k naplnění jejich energetické potřeby, ale mají také řadu metabolických a fyziologických funkcí, které jsou velmi důležité pro jejich růst, vývoj a zdraví. Tuky jsou nejdůležitější součástí mateřského mléka jako zdroj energie a ovlivňují vývoj centrálního nervového systému. Složení lipidů v mateřském mléce je částečně ovlivňováno stravou matky. Hlavní rozdíly mezi lipidy v mateřském mléku a v kojeneckých formulích se týkají nasycených tuků, vícenenasycených tuků, cholesterolu a komplexních lipidů. Kvalita lipidů, které kojenci získávají ze stravy, by měla být zlepšena na základě uplatnění nových vědeckých poznatků ve stravě matek a v optimální směsi lipidů v kojeneckých formulích.
Název v anglickém jazyce
Lipids in infats food
Popis výsledku anglicky
Dietary lipids are key for infants to not only meet their high energy needs but also fulfill numerous metabolic and physiologicalfunctions critical for their growth, development, and health. Fats are the most important composition of breast milk, supplyingenergy and helping the development of the central nervous system. The lipid composition of breast milk is partly affected by themother's diet. The major differences between breast fat and formulae concern saturated fats, polyunsaturated fats, cholesterol,and complex lipids. The quality of the lipid supply to infants should be improved by translating the results of current researchinto mother's diets and into the design of optimized fat blends in formulae.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Pediatrie pro praxi
ISSN
1213-0494
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
262-266
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85058325637