Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tuky v kojenecké výživě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11130%2F18%3A10390962" target="_blank" >RIV/00216208:11130/18:10390962 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00064203:_____/18:10390962

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201805-0006_Tuky_v_kojenecke_vyzive.php" target="_blank" >https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201805-0006_Tuky_v_kojenecke_vyzive.php</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Tuky v kojenecké výživě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Lipidy ve stravě kojenců mají klíčovou roli nejen k naplnění jejich energetické potřeby, ale mají také řadu metabolických a fyziologických funkcí, které jsou velmi důležité pro jejich růst, vývoj a zdraví. Tuky jsou nejdůležitější součástí mateřského mléka jako zdroj energie a ovlivňují vývoj centrálního nervového systému. Složení lipidů v mateřském mléce je částečně ovlivňováno stravou matky. Hlavní rozdíly mezi lipidy v mateřském mléku a v kojeneckých formulích se týkají nasycených tuků, vícenenasycených tuků, cholesterolu a komplexních lipidů. Kvalita lipidů, které kojenci získávají ze stravy, by měla být zlepšena na základě uplatnění nových vědeckých poznatků ve stravě matek a v optimální směsi lipidů v kojeneckých formulích.

  • Název v anglickém jazyce

    Lipids in infats food

  • Popis výsledku anglicky

    Dietary lipids are key for infants to not only meet their high energy needs but also fulfill numerous metabolic and physiologicalfunctions critical for their growth, development, and health. Fats are the most important composition of breast milk, supplyingenergy and helping the development of the central nervous system. The lipid composition of breast milk is partly affected by themother&apos;s diet. The major differences between breast fat and formulae concern saturated fats, polyunsaturated fats, cholesterol,and complex lipids. The quality of the lipid supply to infants should be improved by translating the results of current researchinto mother&apos;s diets and into the design of optimized fat blends in formulae.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Pediatrie pro praxi

  • ISSN

    1213-0494

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    262-266

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85058325637