Registr potravinových alergií DAFALL - prvni výsledky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11140%2F15%3A10316315" target="_blank" >RIV/00216208:11140/15:10316315 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00179906:_____/15:10316315 RIV/00669806:_____/15:10316315
Výsledek na webu
<a href="http://www.tigis.cz/images/stories/Alergie/2015/02/02_belohlavkova_al_2-15.pdf" target="_blank" >http://www.tigis.cz/images/stories/Alergie/2015/02/02_belohlavkova_al_2-15.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Registr potravinových alergií DAFALL - prvni výsledky
Popis výsledku v původním jazyce
Prevalence potravinové alergie v průběhu posledních let roste, v současné době je udávána až u 7 % dětí a až u 5 % dospělých. Rozši řuje se a mění spektrum nejčastějších alergenů , stupňuje se tíže projevů . Ve výskytu potravinové alergie, typech senzibilizace a symptomů existují poměrn ě významné geografické rozdíly. Podobně se v jednotlivých regionech liší nejčastější příčiny potravinových anafylaxí. V současné době v podstatě neexistují relevantní epidemiologická data, která by popisovala spektrum potravinových alergií v České republice. Registr DAFALL (Database of Food Allergies) byl z iniciativy pracoviště Immuno-flow, s.r.o., založen s cílem sběru dat pacientů s nově diagnostikovanou potravinovou alergií. V tomto sdělení prezentujemevýsledky 275pacientů zařazených do registru v průběhu prvních 6 měsíců jeho fungování.
Název v anglickém jazyce
Database of food allergies DAFALL- first results
Popis výsledku anglicky
Food allergy prevalence has increased in recent years. Currently, it is described to be present in 7% of children and 5% of adults. The spectrum of most frequent allergens has changed and widened, symptoms are becoming more severe. There are significantgeographical differences in the incidence of food allergy, types of senzitization and symptoms. Accordingly, the most common causes of food anaphylaxis are different in respective regions. No recent relevant epidemiological data on occurence of food allergy in Czech Republic are available. DAFALL registry (Database of Food Allergies) has been founded on iniciative of Immuno-flow, s.r.o., to collect data from patients with newly diagnosed food allergy. In this report we present results from 275 patientsenrolled into the registry during the first six months of its existence.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EC - Imunologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Alergie
ISSN
1212-3536
e-ISSN
—
Svazek periodika
17
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
80-89
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84940905552