Nové pohledy na význam rostlinných polyfenolů ve výživě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11140%2F18%3A10382438" target="_blank" >RIV/00216208:11140/18:10382438 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nové pohledy na význam rostlinných polyfenolů ve výživě
Popis výsledku v původním jazyce
Rostlinné polyfenoly, přírodní látky přítomné ve všech potravinách rostlinného původu, jsou předmětem celosvětově rostoucího zájmu badatelů v oblasti lidské výživy. Zásadní nové poznatky vyplývající z tohoto výzkumu doplňují, případně mění dosud tradovaný obraz složitých metabolických drah těchto látek v lidském organismu, avšak stále ještě neumožňují odhalit spolehlivě takové jejich biologické účinky, jež by vysvětlovaly předpokládaný preventivní vztah těchto látek k neinfekčním chronickým chorobám. Na druhé straně nesporným závěrem výzkumu, zejména epidemiologických studií, je potvrzení, že zdravá výživa a zdravé potraviny by měly zahrnovat pravidelný a dostatečný příjem vhodných typů polyfenolů. Protože jejich průměrný celkový příjem je u české populace malý, je žádoucí stimulovat u všech populačních skupin, zejména rizikových, zájem o potraviny bohaté na biologicky nejúčinnější podskupiny rostlinných polyfenolů, případně nabízet je v doplňcích potravy.
Název v anglickém jazyce
New views on importance of plant polyphenols in nutrition
Popis výsledku anglicky
Plant polyphenols are natural substances present in foods of plant origin. They are the subject of worldwide growing interest in human nutrition researchers. The fundamental new knowledge it follow that this research complement or change the image of the metabolic pathways of these substances in the human body, but still do not allow them to reliably detect their biological effects that would explain their predicted relationship to non-infectious chronic diseases. On the other side, the indisputable conclusion of research, especially epidemiological studies, is the confirmation that healthy nutrition and healthy food should include regular and sufficient intake of suitable types of polyphenols. Because polyphenols average total intake for the Czech population is small, it is desirable to stimulate interest in food rich in the most biologically effective subgroups of plant polyphenols, or offer them in food supplements for all population groups, especially vulnerable group.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
73
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
127-131
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—