Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nové pohledy na význam rostlinných polyfenolů ve výživě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11140%2F18%3A10382438" target="_blank" >RIV/00216208:11140/18:10382438 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nové pohledy na význam rostlinných polyfenolů ve výživě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rostlinné polyfenoly, přírodní látky přítomné ve všech potravinách rostlinného původu, jsou předmětem celosvětově rostoucího zájmu badatelů v oblasti lidské výživy. Zásadní nové poznatky vyplývající z tohoto výzkumu doplňují, případně mění dosud tradovaný obraz složitých metabolických drah těchto látek v lidském organismu, avšak stále ještě neumožňují odhalit spolehlivě takové jejich biologické účinky, jež by vysvětlovaly předpokládaný preventivní vztah těchto látek k neinfekčním chronickým chorobám. Na druhé straně nesporným závěrem výzkumu, zejména epidemiologických studií, je potvrzení, že zdravá výživa a zdravé potraviny by měly zahrnovat pravidelný a dostatečný příjem vhodných typů polyfenolů. Protože jejich průměrný celkový příjem je u české populace malý, je žádoucí stimulovat u všech populačních skupin, zejména rizikových, zájem o potraviny bohaté na biologicky nejúčinnější podskupiny rostlinných polyfenolů, případně nabízet je v doplňcích potravy.

  • Název v anglickém jazyce

    New views on importance of plant polyphenols in nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    Plant polyphenols are natural substances present in foods of plant origin. They are the subject of worldwide growing interest in human nutrition researchers. The fundamental new knowledge it follow that this research complement or change the image of the metabolic pathways of these substances in the human body, but still do not allow them to reliably detect their biological effects that would explain their predicted relationship to non-infectious chronic diseases. On the other side, the indisputable conclusion of research, especially epidemiological studies, is the confirmation that healthy nutrition and healthy food should include regular and sufficient intake of suitable types of polyphenols. Because polyphenols average total intake for the Czech population is small, it is desirable to stimulate interest in food rich in the most biologically effective subgroups of plant polyphenols, or offer them in food supplements for all population groups, especially vulnerable group.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    73

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    127-131

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus