Vliv polyfenolických extraktů z vinných matolin na aktivitu CYP 1A2 u potkanů s hypercholesterolemickou dietou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F07%3A00020394" target="_blank" >RIV/00216224:14110/07:00020394 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv polyfenolických extraktů z vinných matolin na aktivitu CYP 1A2 u potkanů s hypercholesterolemickou dietou
Popis výsledku v původním jazyce
Enzymatický systém cytochromu P 450 (CYP450) patří mezi nejvýznamnější biotransformační systémy. Podílí se na metabolismu řady exogenních i endogenních látek a jeho aktivita se může měnit vlivem různých faktorů (pohlaví, věk, patofyziologický stav aj.).Opomíjeným, ale podstatným faktorem je strava, která může obsahovat mnoho látek schopných vyvolávat indukci nebo inhibici CYP450 a tímto mechanismem ovlivňovat biotransformaci mnoha potenciálně toxických látek včetně léčiv. Takové účinky vyykazují např.polyfenolické látky obsažené v dietě. Cílem práce bylo stanovit vliv hypercholesterolemické diety a extraktů s vysokým obsahem polyfenolických látek získaných z odpadního materiálu při výrobě révového vína (matolin) na metabolickou aktivitu 1A2 izoformyCYP450 na modelu izolovaných perfundovaných jater u potkana. Jako selektivní marker pro stanovení aktivity CYP450 1A2 jsme použili fenacetin a jeho metabolit paracetamol. Po 40 denní perorální aplikaci dvou typů extraktů společně s hyperc
Název v anglickém jazyce
The influence of polyphenolic extracts from grape byproducts on the metabolic activity of CYP 1A2 in rats with hypercholesterolemic diet
Popis výsledku anglicky
Diet is one of the most important factors influencing the human health. Not only the amount, but especially the composition of food is an essential parameter of its positive or negative effect. From this point of view the modulation of diet composition is suitable for prevention of many serious diseases of cardiovascular system, obesity or diabetes mellitus. These positive or protective effects are mainly caused by non-nutrient components like polyphenols or isothiocyanates. It is believed that they canprotect various organs from free radicals damage. Also many other benefit effects are proved by recent studies1. Polyphenolic substances are widely distributed in plants namely in fruits and vegetables. Thus their daily intake can be easily modified. The problem is that people are often not willing to change their eating habits and prefer using these protective substances in the form of pills or enriched food products. Great source of polyphenols are plant waste materials such as grape
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
FR - Farmakologie a lékárnická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník abstrakt, 12. Mezioborová Česko-slovenská toxikologická konference
ISBN
978-80-7071-283-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
138
Název nakladatele
Státní zdravotní ústav
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
11. 6. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—