Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční kvalita mladých částí ječmene pro vývoj .......

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00094989" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00094989 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutrition quality of young parts of barley plants for the development of "green" dietary adjuvants

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Today the quality foods are highly demanded. Contents of nutrients and also bioactive substances belong to the current criteria as due to a modern lifestyle their deficit in the human population begins to be manifested in a form of civilization diseases.Effective natural antioxidants that are part of our diet are vitamin C, vitamin E, enzyme catalase and a large group of substances summarily denoted as polyphenols which only recently have got into the forefront of speculations about possible antioxidation therapy. These are substances ubiquitous in the plant kingdom and they are the most widespread compounds with reduction effects in our diet, presumably they have a greater effect than antioxidation enzymes. Enzyme catalase belongs to a group of oxidoreductases. In the organism they protect cells against the toxic effect of a higher concentration of hydrogen peroxide that is produced in peroxizomes by oxidases of beta-oxidation of fatty acids and glyoxalate cycle, by cleaving to water

  • Název v anglickém jazyce

    Nutrition quality of young parts of barley plants for the development of "green" dietary adjuvants

  • Popis výsledku anglicky

    Today the quality foods are highly demanded. Contents of nutrients and also bioactive substances belong to the current criteria as due to a modern lifestyle their deficit in the human population begins to be manifested in a form of civilization diseases.Effective natural antioxidants that are part of our diet are vitamin C, vitamin E, enzyme catalase and a large group of substances summarily denoted as polyphenols which only recently have got into the forefront of speculations about possible antioxidation therapy. These are substances ubiquitous in the plant kingdom and they are the most widespread compounds with reduction effects in our diet, presumably they have a greater effect than antioxidation enzymes. Enzyme catalase belongs to a group of oxidoreductases. In the organism they protect cells against the toxic effect of a higher concentration of hydrogen peroxide that is produced in peroxizomes by oxidases of beta-oxidation of fatty acids and glyoxalate cycle, by cleaving to water

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F05%2F0781" target="_blank" >GA525/05/0781: Výzkum nutriční kvality mladých částí rostlin zemědělských plodin k vývoji "zelených" doplňků stravy a léčebné kosmetiky</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vitamins 2006 - Health Ingredients Metabolism Analysis

  • ISBN

    80-7194-855-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    130-131

  • Název nakladatele

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Univerzita Pardubice

  • Datum konání akce

    10. 9. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku