Nutriční kvalita mladých částí ječmene pro vývoj .......
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00094989" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00094989 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Nutrition quality of young parts of barley plants for the development of "green" dietary adjuvants
Popis výsledku v původním jazyce
Today the quality foods are highly demanded. Contents of nutrients and also bioactive substances belong to the current criteria as due to a modern lifestyle their deficit in the human population begins to be manifested in a form of civilization diseases.Effective natural antioxidants that are part of our diet are vitamin C, vitamin E, enzyme catalase and a large group of substances summarily denoted as polyphenols which only recently have got into the forefront of speculations about possible antioxidation therapy. These are substances ubiquitous in the plant kingdom and they are the most widespread compounds with reduction effects in our diet, presumably they have a greater effect than antioxidation enzymes. Enzyme catalase belongs to a group of oxidoreductases. In the organism they protect cells against the toxic effect of a higher concentration of hydrogen peroxide that is produced in peroxizomes by oxidases of beta-oxidation of fatty acids and glyoxalate cycle, by cleaving to water
Název v anglickém jazyce
Nutrition quality of young parts of barley plants for the development of "green" dietary adjuvants
Popis výsledku anglicky
Today the quality foods are highly demanded. Contents of nutrients and also bioactive substances belong to the current criteria as due to a modern lifestyle their deficit in the human population begins to be manifested in a form of civilization diseases.Effective natural antioxidants that are part of our diet are vitamin C, vitamin E, enzyme catalase and a large group of substances summarily denoted as polyphenols which only recently have got into the forefront of speculations about possible antioxidation therapy. These are substances ubiquitous in the plant kingdom and they are the most widespread compounds with reduction effects in our diet, presumably they have a greater effect than antioxidation enzymes. Enzyme catalase belongs to a group of oxidoreductases. In the organism they protect cells against the toxic effect of a higher concentration of hydrogen peroxide that is produced in peroxizomes by oxidases of beta-oxidation of fatty acids and glyoxalate cycle, by cleaving to water
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F05%2F0781" target="_blank" >GA525/05/0781: Výzkum nutriční kvality mladých částí rostlin zemědělských plodin k vývoji "zelených" doplňků stravy a léčebné kosmetiky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vitamins 2006 - Health Ingredients Metabolism Analysis
ISBN
80-7194-855-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
130-131
Název nakladatele
—
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Univerzita Pardubice
Datum konání akce
10. 9. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—