Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Why Are Branched-Chain Amino Acids Increased in Starvation and Diabetes?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11150%2F20%3A10416064" target="_blank" >RIV/00216208:11150/20:10416064 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=jiHjIfP2Ej" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=jiHjIfP2Ej</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/nu12103087" target="_blank" >10.3390/nu12103087</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Why Are Branched-Chain Amino Acids Increased in Starvation and Diabetes?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Branched-chain amino acids (BCAAs; valine, leucine, and isoleucine) are increased in starvation and diabetes mellitus. However, the pathogenesis has not been explained. It has been shown that BCAA catabolism occurs mostly in muscles due to high activity of BCAA aminotransferase, which converts BCAA and α-ketoglutarate (α-KG) to branched-chain keto acids (BCKAs) and glutamate. The loss of α-KG from the citric cycle (cataplerosis) is attenuated by glutamate conversion to α-KG in ALT and AST reactions, in which glycolysis is the main source of amino group acceptors, pyruvate and oxaloacetate. Irreversible oxidation of BCKA by BCKA dehydrogenase is sensitive to BCKA supply and ratios of NADH to NAD+ and acyl-CoA to CoA-SH. It is hypothesized that decreased glycolysis and increased fatty acid oxidation, characteristic features of starvation and diabetes, cause in muscles alterations resulting in increased BCAA levels. The main alterations include (i) decreased supply of α-KG by the citric acid cycle; (ii) impaired conversion of glutamate to α-KG due to decreased supply of pyruvate and oxaloacetate, and (iii) inhibitory influence of NADH and acyl-CoAs produced in fatty acid oxidation on BCKA dehydrogenase. The studies supporting the hypothesis and pros and cons of elevated BCAA concentrations are discussed in the article.

  • Název v anglickém jazyce

    Why Are Branched-Chain Amino Acids Increased in Starvation and Diabetes?

  • Popis výsledku anglicky

    Branched-chain amino acids (BCAAs; valine, leucine, and isoleucine) are increased in starvation and diabetes mellitus. However, the pathogenesis has not been explained. It has been shown that BCAA catabolism occurs mostly in muscles due to high activity of BCAA aminotransferase, which converts BCAA and α-ketoglutarate (α-KG) to branched-chain keto acids (BCKAs) and glutamate. The loss of α-KG from the citric cycle (cataplerosis) is attenuated by glutamate conversion to α-KG in ALT and AST reactions, in which glycolysis is the main source of amino group acceptors, pyruvate and oxaloacetate. Irreversible oxidation of BCKA by BCKA dehydrogenase is sensitive to BCKA supply and ratios of NADH to NAD+ and acyl-CoA to CoA-SH. It is hypothesized that decreased glycolysis and increased fatty acid oxidation, characteristic features of starvation and diabetes, cause in muscles alterations resulting in increased BCAA levels. The main alterations include (i) decreased supply of α-KG by the citric acid cycle; (ii) impaired conversion of glutamate to α-KG due to decreased supply of pyruvate and oxaloacetate, and (iii) inhibitory influence of NADH and acyl-CoAs produced in fatty acid oxidation on BCKA dehydrogenase. The studies supporting the hypothesis and pros and cons of elevated BCAA concentrations are discussed in the article.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Nutrients

  • ISSN

    2072-6643

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

    3087

  • Kód UT WoS článku

    000585450600001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85092518504