Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Role of Impaired Glycolysis in Perturbations of Amino Acid Metabolism in Diabetes Mellitus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11150%2F23%3A10453202" target="_blank" >RIV/00216208:11150/23:10453202 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=5YIZ9KKTve" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=5YIZ9KKTve</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/ijms24021724" target="_blank" >10.3390/ijms24021724</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Role of Impaired Glycolysis in Perturbations of Amino Acid Metabolism in Diabetes Mellitus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The most frequent alterations in plasma amino acid concentrations in type 1 and type 2 diabetes are decreased L-serine and increased branched-chain amino acid (BCAA; valine, leucine, and isoleucine) levels. The likely cause of L-serine deficiency is decreased synthesis of 3-phosphoglycerate, the main endogenous precursor of L-serine, due to impaired glycolysis. The BCAA levels increase due to decreased supply of pyruvate and oxaloacetate from glycolysis, enhanced supply of NADH + H+ from beta-oxidation, and subsequent decrease in the flux through the citric acid cycle in muscles. These alterations decrease the supply of α-ketoglutarate for BCAA transamination and the activity of branched-chain keto acid dehydrogenase, the rate-limiting enzyme in BCAA catabolism. L-serine deficiency contributes to decreased synthesis of phospholipids and increased synthesis of deoxysphinganines, which play a role in diabetic neuropathy, impaired homocysteine disposal, and glycine deficiency. Enhanced BCAA levels contribute to increased levels of aromatic amino acids (phenylalanine, tyrosine, and tryptophan), insulin resistance, and accumulation of various metabolites, whose influence on diabetes progression is not clear. It is concluded that amino acid concentrations should be monitored in patients with diabetes, and systematic investigation is needed to examine the effects of L-serine and glycine supplementation on diabetes progression when these amino acids are decreased.

  • Název v anglickém jazyce

    Role of Impaired Glycolysis in Perturbations of Amino Acid Metabolism in Diabetes Mellitus

  • Popis výsledku anglicky

    The most frequent alterations in plasma amino acid concentrations in type 1 and type 2 diabetes are decreased L-serine and increased branched-chain amino acid (BCAA; valine, leucine, and isoleucine) levels. The likely cause of L-serine deficiency is decreased synthesis of 3-phosphoglycerate, the main endogenous precursor of L-serine, due to impaired glycolysis. The BCAA levels increase due to decreased supply of pyruvate and oxaloacetate from glycolysis, enhanced supply of NADH + H+ from beta-oxidation, and subsequent decrease in the flux through the citric acid cycle in muscles. These alterations decrease the supply of α-ketoglutarate for BCAA transamination and the activity of branched-chain keto acid dehydrogenase, the rate-limiting enzyme in BCAA catabolism. L-serine deficiency contributes to decreased synthesis of phospholipids and increased synthesis of deoxysphinganines, which play a role in diabetic neuropathy, impaired homocysteine disposal, and glycine deficiency. Enhanced BCAA levels contribute to increased levels of aromatic amino acids (phenylalanine, tyrosine, and tryptophan), insulin resistance, and accumulation of various metabolites, whose influence on diabetes progression is not clear. It is concluded that amino acid concentrations should be monitored in patients with diabetes, and systematic investigation is needed to examine the effects of L-serine and glycine supplementation on diabetes progression when these amino acids are decreased.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Molecular Sciences

  • ISSN

    1661-6596

  • e-ISSN

    1422-0067

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    1-13

  • Kód UT WoS článku

    000917437100001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85146752548