Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sensitisation to molecular components of fungi in atopic dermatitis patients, the relation to the occurrence of food hypersensitivity reactions

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11150%2F22%3A10444219" target="_blank" >RIV/00216208:11150/22:10444219 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00179906:_____/22:10444219

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=.XJO4zXwHE" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=.XJO4zXwHE</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/09540105.2022.2074968" target="_blank" >10.1080/09540105.2022.2074968</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Sensitisation to molecular components of fungi in atopic dermatitis patients, the relation to the occurrence of food hypersensitivity reactions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of our study is the evaluation of the relation between the sensitisation to molecular components of moulds and yeast and the occurrence of food hypersensitivity reactions in atopic dermatitis patients. The food reactions were confirmed in an open exposure test (history); the sensitisation to allergen reagents (molecular components) of moulds and yeast was confirmed with ALEX2 Allergy Explorer Multiplex examination. The relation between the sensitisation to molecular components of fungi and the food hypersensitivity reactions was evaluated with the use of Fisher&apos;s exact test. One hundred atopic dermatitis patients were included in the study (48 men and 52 women with an average age of 40.9 years). In patients with reaction to hazelnuts, walnuts, peanuts, fish and egg, the significantly higher level of specific IgE to Asp f 3, Cla h 8, Alt a 6, Alt a 1, Mala s 6 and Asp f 6 was confirmed.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensitisation to molecular components of fungi in atopic dermatitis patients, the relation to the occurrence of food hypersensitivity reactions

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of our study is the evaluation of the relation between the sensitisation to molecular components of moulds and yeast and the occurrence of food hypersensitivity reactions in atopic dermatitis patients. The food reactions were confirmed in an open exposure test (history); the sensitisation to allergen reagents (molecular components) of moulds and yeast was confirmed with ALEX2 Allergy Explorer Multiplex examination. The relation between the sensitisation to molecular components of fungi and the food hypersensitivity reactions was evaluated with the use of Fisher&apos;s exact test. One hundred atopic dermatitis patients were included in the study (48 men and 52 women with an average age of 40.9 years). In patients with reaction to hazelnuts, walnuts, peanuts, fish and egg, the significantly higher level of specific IgE to Asp f 3, Cla h 8, Alt a 6, Alt a 1, Mala s 6 and Asp f 6 was confirmed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30102 - Immunology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food and Agricultural Immunology

  • ISSN

    0954-0105

  • e-ISSN

    1465-3443

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    18

  • Strana od-do

    328-345

  • Kód UT WoS článku

    000800049300001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85131126628