Food allergy to shrimps and fish in patients suffering from atopic dermatitis, the results of ISAC Multiplex examination
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11150%2F20%3A10416301" target="_blank" >RIV/00216208:11150/20:10416301 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00179906:_____/20:10416301
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=JoD077g.b0" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=JoD077g.b0</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/09540105.2020.1826911" target="_blank" >10.1080/09540105.2020.1826911</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Food allergy to shrimps and fish in patients suffering from atopic dermatitis, the results of ISAC Multiplex examination
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study is the evaluation of the occurrence of fish/ shrimp allergy in atopic dermatitis patients. The occurrence of fish/shrimp allergy was confirmed in the challenge test or according to the history; the sensitisation to molecular components with ISAC Multiplex testing was analysed. Altogether 100 atopic dermatitis patients were examined. The food allergy to fish was confirmed in 13 patients (13%), while shrimp allergy occurred in 6 patients (6%).In patients with allergy to fish, the significantly higher occurrence of sensitisation to Asp f 1, Asp f 6, Alt a 6, Der f 1, Der f 2, Der p 1, Der p 2, Lep d 2 and Blo t 5 was confirmed. In patients with food allergy to shrimps, the significantly higher occurence of sensitisation to Asp f 6, Alt a 6, Cla h 8, Bla g 1 and Bla g 5 was confirmed also.
Název v anglickém jazyce
Food allergy to shrimps and fish in patients suffering from atopic dermatitis, the results of ISAC Multiplex examination
Popis výsledku anglicky
The aim of this study is the evaluation of the occurrence of fish/ shrimp allergy in atopic dermatitis patients. The occurrence of fish/shrimp allergy was confirmed in the challenge test or according to the history; the sensitisation to molecular components with ISAC Multiplex testing was analysed. Altogether 100 atopic dermatitis patients were examined. The food allergy to fish was confirmed in 13 patients (13%), while shrimp allergy occurred in 6 patients (6%).In patients with allergy to fish, the significantly higher occurrence of sensitisation to Asp f 1, Asp f 6, Alt a 6, Der f 1, Der f 2, Der p 1, Der p 2, Lep d 2 and Blo t 5 was confirmed. In patients with food allergy to shrimps, the significantly higher occurence of sensitisation to Asp f 6, Alt a 6, Cla h 8, Bla g 1 and Bla g 5 was confirmed also.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
30216 - Dermatology and venereal diseases
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food and Agricultural Immunology
ISSN
0954-0105
e-ISSN
—
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
18
Strana od-do
1061-1078
Kód UT WoS článku
000579506700001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85092896673