Kiwi allergy in atopic dermatitis patients - analysis of specific IgE results in ALEX2 multiplex examination. Latex fruit syndrome
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11150%2F22%3A10445387" target="_blank" >RIV/00216208:11150/22:10445387 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00179906:_____/22:10445387
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=k5QUcMqSMj" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=k5QUcMqSMj</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/09540105.2022.2095985" target="_blank" >10.1080/09540105.2022.2095985</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Kiwi allergy in atopic dermatitis patients - analysis of specific IgE results in ALEX2 multiplex examination. Latex fruit syndrome
Popis výsledku v původním jazyce
Our study analyses the sensitisation profile to kiwi allergens in patients suffering from atopic dermatitis with the use of ALEX2 Allergy Explorer test. The sensitisation to molecular componentsw of latex, banana, avocado, pollen, seeds within latex fruit syndrome was also evaluated. altogether 100 atopic dermatitis patients were examined. The incidence of clinical rection to kiwi was observed in 15% of patients; a combination of the kiwi allergens Act d 1, Act d 2 and Act d 10 gave a diagnostic sensitivity of 33%. the latex ftuit syndrome was recorded in one patient (1%) with the positive result to Hev b 6,02, to (Pers a) and oral allergy syndrome after kiwi ingestion. the sensitisation both to molecular components of kiwi and latex was recorded in 7% of patients. further research on kiwi allergy should focus on the importance of chitinase and 25 albumins.
Název v anglickém jazyce
Kiwi allergy in atopic dermatitis patients - analysis of specific IgE results in ALEX2 multiplex examination. Latex fruit syndrome
Popis výsledku anglicky
Our study analyses the sensitisation profile to kiwi allergens in patients suffering from atopic dermatitis with the use of ALEX2 Allergy Explorer test. The sensitisation to molecular componentsw of latex, banana, avocado, pollen, seeds within latex fruit syndrome was also evaluated. altogether 100 atopic dermatitis patients were examined. The incidence of clinical rection to kiwi was observed in 15% of patients; a combination of the kiwi allergens Act d 1, Act d 2 and Act d 10 gave a diagnostic sensitivity of 33%. the latex ftuit syndrome was recorded in one patient (1%) with the positive result to Hev b 6,02, to (Pers a) and oral allergy syndrome after kiwi ingestion. the sensitisation both to molecular components of kiwi and latex was recorded in 7% of patients. further research on kiwi allergy should focus on the importance of chitinase and 25 albumins.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
30216 - Dermatology and venereal diseases
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food and Agricultural Immunology
ISSN
0954-0105
e-ISSN
1465-3443
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
19
Strana od-do
479-497
Kód UT WoS článku
000822211900001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85133684470