Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of Green Tea Extract-Enriched Diets on Insulin and Leptin Levels, Oxidative Stress Parameters and Antioxidant Enzymes Activities in Obese Mice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11160%2F17%3A10364313" target="_blank" >RIV/00216208:11160/17:10364313 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.degruyter.com/view/j/pjfns.2017.67.issue-3/pjfns-2017-0004/pjfns-2017-0004.xml" target="_blank" >http://www.degruyter.com/view/j/pjfns.2017.67.issue-3/pjfns-2017-0004/pjfns-2017-0004.xml</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1515/pjfns-2017-0004" target="_blank" >10.1515/pjfns-2017-0004</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of Green Tea Extract-Enriched Diets on Insulin and Leptin Levels, Oxidative Stress Parameters and Antioxidant Enzymes Activities in Obese Mice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Green tea and green tea extracts (GTE) are often incorporated into diet intended to weight reduction, although the information about their efficacy in obese individuals is insufficient. The present study was designed to follow up the effect of defined and standardized GTE in mice with obesity induced by monosodium L-glutamate. Obese mice were fed with GTE-supplemented diet in three dosage regimens: 28-day and 3-day intake of 1 g GTE in 1 kg of diet and 28-day intake of 0.1 g GTE in 1 kg of diet. The information on body weight, food intake, oxidation stress parameters in blood and antioxidant enzymes activity in liver and small intestine was obtained. High doses of GTE decreased the specific activities of glutathione reductase and catalase and increased concentrations of malondialdehyde in blood. Specific activities of antioxidant enzymes in the liver and small intestine were not altered after GTE treatment except the decrease of NAD(P)H:quinone oxidoreductase activity. Our results showed that GTE did not affect average body weight and did not markedly improve antioxidant status in glutamate-induced obese mice. Moreover, intake of high doses of GTE made antioxidant defense in obese animals even worse.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Green Tea Extract-Enriched Diets on Insulin and Leptin Levels, Oxidative Stress Parameters and Antioxidant Enzymes Activities in Obese Mice

  • Popis výsledku anglicky

    Green tea and green tea extracts (GTE) are often incorporated into diet intended to weight reduction, although the information about their efficacy in obese individuals is insufficient. The present study was designed to follow up the effect of defined and standardized GTE in mice with obesity induced by monosodium L-glutamate. Obese mice were fed with GTE-supplemented diet in three dosage regimens: 28-day and 3-day intake of 1 g GTE in 1 kg of diet and 28-day intake of 0.1 g GTE in 1 kg of diet. The information on body weight, food intake, oxidation stress parameters in blood and antioxidant enzymes activity in liver and small intestine was obtained. High doses of GTE decreased the specific activities of glutathione reductase and catalase and increased concentrations of malondialdehyde in blood. Specific activities of antioxidant enzymes in the liver and small intestine were not altered after GTE treatment except the decrease of NAD(P)H:quinone oxidoreductase activity. Our results showed that GTE did not affect average body weight and did not markedly improve antioxidant status in glutamate-induced obese mice. Moreover, intake of high doses of GTE made antioxidant defense in obese animals even worse.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30104 - Pharmacology and pharmacy

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GBP303%2F12%2FG163" target="_blank" >GBP303/12/G163: Centrum interakcí potravních doplňků s léčivy a nutrigenetiky</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Polish Journal of Food and Nutrition Sciences

  • ISSN

    1230-0322

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    233-240

  • Kód UT WoS článku

    000399807300008

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85018770237