Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Cranberry extract-enriched diets increase NAD(P)H:quinone oxidoreductase and catalase activities in obese but not in nonobese mice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11160%2F15%3A10312439" target="_blank" >RIV/00216208:11160/15:10312439 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61989592:15110/15:33155000

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531715001943" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531715001943</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.nutres.2015.08.002" target="_blank" >10.1016/j.nutres.2015.08.002</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Cranberry extract-enriched diets increase NAD(P)H:quinone oxidoreductase and catalase activities in obese but not in nonobese mice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Consumption of antioxidant-enriched diets is 1 method of addressing obesity, which is associated with chronic oxidative stress and changes in the activity/expression of various enzymes. In this study, we hypothesized that the modulation of antioxidant enzymes and redox status through a cranberry extract (CBE)-enriched diet would differ between obese and nonobese mice. The CBE used in this study was obtained from the American cranberry (Vaccinium macrocarpon, Ericaceae), a popular constituent of dietarysupplements that is a particularly rich source of (poly)phenols and has strong antioxidant properties. The present study was designed to test and compare the in vivo effects of 28-day consumption of a CBE-enriched diet (2%) on the antioxidant status of nonobese mice and mice with monosodium glutamate-induced obesity. Plasma, erythrocytes, liver, and small intestine were studied concurrently to obtain more complex information. The specific activities, protein, and messenger RNA expression

  • Název v anglickém jazyce

    Cranberry extract-enriched diets increase NAD(P)H:quinone oxidoreductase and catalase activities in obese but not in nonobese mice

  • Popis výsledku anglicky

    Consumption of antioxidant-enriched diets is 1 method of addressing obesity, which is associated with chronic oxidative stress and changes in the activity/expression of various enzymes. In this study, we hypothesized that the modulation of antioxidant enzymes and redox status through a cranberry extract (CBE)-enriched diet would differ between obese and nonobese mice. The CBE used in this study was obtained from the American cranberry (Vaccinium macrocarpon, Ericaceae), a popular constituent of dietarysupplements that is a particularly rich source of (poly)phenols and has strong antioxidant properties. The present study was designed to test and compare the in vivo effects of 28-day consumption of a CBE-enriched diet (2%) on the antioxidant status of nonobese mice and mice with monosodium glutamate-induced obesity. Plasma, erythrocytes, liver, and small intestine were studied concurrently to obtain more complex information. The specific activities, protein, and messenger RNA expression

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FR - Farmakologie a lékárnická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GBP303%2F12%2FG163" target="_blank" >GBP303/12/G163: Centrum interakcí potravních doplňků s léčivy a nutrigenetiky</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Nutrition Research

  • ISSN

    0271-5317

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    35

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    901-909

  • Kód UT WoS článku

    000362311300007

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84941808541