Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of flavonoids on the reduction of cupric ions, the copper-driven Fenton reaction and copper-triggered haemolysis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11160%2F22%3A10450285" target="_blank" >RIV/00216208:11160/22:10450285 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=Rb0BykFORf" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=Rb0BykFORf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133461" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2022.133461</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of flavonoids on the reduction of cupric ions, the copper-driven Fenton reaction and copper-triggered haemolysis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Flavonoids are considered beneficial, but they may exhibit pro-oxidative effects likely due to metal reducing properties. For the first time, 24 structurally related flavonoids were compared for copper reduction, and modulation of the copper-triggered Fenton reaction and lysis of erythrocytes. The vast majority of flavonoids reduced cupric ions; their behaviour ranged from progressive gradual reduction through bell-shaped, neutral, to a blockade of spontaneous reduction. Similarly, different behaviours were observed with the Fenton reaction. Flavone was the only flavonoid that potentiated copper-triggered haemolysis (155 +/- 81 % at twice the amount of Cu2+), while 18 flavonoids were at least partly protective in some concentrations. Only 5-hydroxyflavone did not reduce Cu2+ and behaved as an antioxidant in both assays (reduction of 60 +/- 10 % and 88 +/- 1%, respectively, at an equimolar ratio with Cu2+). In conclusion, relatively subtle structural differences resulted in very different anti/prooxidant behaviour depending on the model.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of flavonoids on the reduction of cupric ions, the copper-driven Fenton reaction and copper-triggered haemolysis

  • Popis výsledku anglicky

    Flavonoids are considered beneficial, but they may exhibit pro-oxidative effects likely due to metal reducing properties. For the first time, 24 structurally related flavonoids were compared for copper reduction, and modulation of the copper-triggered Fenton reaction and lysis of erythrocytes. The vast majority of flavonoids reduced cupric ions; their behaviour ranged from progressive gradual reduction through bell-shaped, neutral, to a blockade of spontaneous reduction. Similarly, different behaviours were observed with the Fenton reaction. Flavone was the only flavonoid that potentiated copper-triggered haemolysis (155 +/- 81 % at twice the amount of Cu2+), while 18 flavonoids were at least partly protective in some concentrations. Only 5-hydroxyflavone did not reduce Cu2+ and behaved as an antioxidant in both assays (reduction of 60 +/- 10 % and 88 +/- 1%, respectively, at an equimolar ratio with Cu2+). In conclusion, relatively subtle structural differences resulted in very different anti/prooxidant behaviour depending on the model.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30104 - Pharmacology and pharmacy

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF19_073%2F0016935" target="_blank" >EF19_073/0016935: Grantová schémata na UK</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

    1873-7072

  • Svazek periodika

    394

  • Číslo periodika v rámci svazku

    November

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    133461

  • Kód UT WoS článku

    000858478500004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85132743655