Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

A simple method to quantify azo dyes in spices based on flow injection chromatography combined with chemometric tools

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11160%2F22%3A10450663" target="_blank" >RIV/00216208:11160/22:10450663 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=f8wfM.is_m" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=f8wfM.is_m</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s13197-021-05299-8" target="_blank" >10.1007/s13197-021-05299-8</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    A simple method to quantify azo dyes in spices based on flow injection chromatography combined with chemometric tools

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Para Red (PR) and Sudan dyes have been illegally used as colorants to adulterate certain foods by enhancing their red/orange colour. In addition, they are toxic and carcinogenic. This work presents the development of a simple flow injection chromatographic method combined with chemometric tools to perform the determination of PR, Sudan I (SI) and Sudan II (SII) in food samples. The flow chromatographic system consisted of a low-pressure manifold coupled to a reverse phase monolithic column. A Partial Least Square (PLS) model was applied to resolve overlapped absorption spectra registered for each dye at the corresponding retention time. The relative errors of calibration (RMSECV, %) were 0.49, 0.85 and 0.23, and the relative errors of prediction (RMSEP, %) were 1.12, 0.75 and 0.33 for PR, SI and SII, respectively. The residual predictive deviation (RPD) values obtained were higher than 3.00 for all analytes. The method was successfully applied to quantify the dyes in six different commercial spices samples. The results were compared with the HPLC reference method concluding that there were no significant differences at the studied confidence level (alpha = 0.05). The proposed method can be used to rapidly determine the analytes in a simple, reliable, low-cost and environmentally-friendly manner.

  • Název v anglickém jazyce

    A simple method to quantify azo dyes in spices based on flow injection chromatography combined with chemometric tools

  • Popis výsledku anglicky

    Para Red (PR) and Sudan dyes have been illegally used as colorants to adulterate certain foods by enhancing their red/orange colour. In addition, they are toxic and carcinogenic. This work presents the development of a simple flow injection chromatographic method combined with chemometric tools to perform the determination of PR, Sudan I (SI) and Sudan II (SII) in food samples. The flow chromatographic system consisted of a low-pressure manifold coupled to a reverse phase monolithic column. A Partial Least Square (PLS) model was applied to resolve overlapped absorption spectra registered for each dye at the corresponding retention time. The relative errors of calibration (RMSECV, %) were 0.49, 0.85 and 0.23, and the relative errors of prediction (RMSEP, %) were 1.12, 0.75 and 0.33 for PR, SI and SII, respectively. The residual predictive deviation (RPD) values obtained were higher than 3.00 for all analytes. The method was successfully applied to quantify the dyes in six different commercial spices samples. The results were compared with the HPLC reference method concluding that there were no significant differences at the studied confidence level (alpha = 0.05). The proposed method can be used to rapidly determine the analytes in a simple, reliable, low-cost and environmentally-friendly manner.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30104 - Pharmacology and pharmacy

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF15_003%2F0000465" target="_blank" >EF15_003/0000465: Vytvoření expertního týmu pro pokročilý výzkum v separačních vědách</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Science and Technology

  • ISSN

    0022-1155

  • e-ISSN

    0975-8402

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    IN - Indická republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    2764-2775

  • Kód UT WoS článku

    000712520100001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85117884477