Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Archaeological Evidence of Olive Oil and Wine Production in Histria and Dalmatia in the 1st - 5th century

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11210%2F13%3A10295180" target="_blank" >RIV/00216208:11210/13:10295180 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Archaeological Evidence of Olive Oil and Wine Production in Histria and Dalmatia in the 1st - 5th century

  • Popis výsledku v původním jazyce

    We find quite often archaeological evidence of processing grapes and olives in the Roman province of Dalmatia and part of the Italian Regio X Histria. Among the archaeologically detected proofs of this important agricultural production belong not only the pressing room with different equipment (fruit mill - trapetum, pressing device type prelum), but also a warehouse for finished products (cella olearia / vinaria). Many authors inform us about these tools and architecture (Vitruvius), agriculture (Plinythe Elder, Cato the Elder, Varo, Columella), and gastronomy (Apicius). Considerable differences in wine/oil production are noted between these two regions. Unequal representation of production centers on the coast of Histria, with less evidence in Dalmatia, a pattern that is more visible on a map. At the same time pressing rooms in Dalmatia have more modest dimensions (maximum 5 presses in pressing room). This poster provides a new comprehensive map of all known Roman sites linked to th

  • Název v anglickém jazyce

    Archaeological Evidence of Olive Oil and Wine Production in Histria and Dalmatia in the 1st - 5th century

  • Popis výsledku anglicky

    We find quite often archaeological evidence of processing grapes and olives in the Roman province of Dalmatia and part of the Italian Regio X Histria. Among the archaeologically detected proofs of this important agricultural production belong not only the pressing room with different equipment (fruit mill - trapetum, pressing device type prelum), but also a warehouse for finished products (cella olearia / vinaria). Many authors inform us about these tools and architecture (Vitruvius), agriculture (Plinythe Elder, Cato the Elder, Varo, Columella), and gastronomy (Apicius). Considerable differences in wine/oil production are noted between these two regions. Unequal representation of production centers on the coast of Histria, with less evidence in Dalmatia, a pattern that is more visible on a map. At the same time pressing rooms in Dalmatia have more modest dimensions (maximum 5 presses in pressing room). This poster provides a new comprehensive map of all known Roman sites linked to th

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    AC - Archeologie, antropologie, etnologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů