Kulturní kapitál na vysoké škole: strukturace kulturního prostoru studentů Univerzity Karlovy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11240%2F18%3A10382719" target="_blank" >RIV/00216208:11240/18:10382719 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://sreview.soc.cas.cz/uploads/400d29e871dbc3623514bab4c295d6931cc01c34_18-5-03Spacek20.pdf" target="_blank" >http://sreview.soc.cas.cz/uploads/400d29e871dbc3623514bab4c295d6931cc01c34_18-5-03Spacek20.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.13060/00380288.2018.54.5.420" target="_blank" >10.13060/00380288.2018.54.5.420</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kulturní kapitál na vysoké škole: strukturace kulturního prostoru studentů Univerzity Karlovy
Popis výsledku v původním jazyce
Kulturní kapitál představuje významnou součást pojmové výbavy výzkumu nerovností a sociální reprodukce. Předpokládané proměny kulturních hierarchií v dnešní společnosti ale otevírají otázku, zda i dnes má smysl hovořit o legitimním vkusu, popřípadě jakou povahu tento vkus má. Následující analýza zkoumá povahu legitimní kultury v prostředí vysokoškolského studia. Zaměřuje se na diferenciaci vkusu a na způsob, jakým je prostor kulturní spotřeby strukturován studijními obory a fakultami. Studie se opírá o data z dotazníkového šetření studentů prvních a druhých ročníků Univerzity Karlovy z roku 2017 (n = 5 127), využívá přitom metod vícerozměrné korespondenční analýzy. Ukazuje, že první dimenzi kulturního prostoru studentů lze interpretovat jako osu celkového kulturního kapitálu bez specifického rozlišení. Naopak třetí dimenze kulturního prostoru přesvědčivě zachycuje štěpení mezi tradiční a novou formou kulturního kapitálu. Míra akumulace kulturního kapitálu významně souvisí s povahou studovaných oborů, výrazným strukturujícím prvkem je ale také odlišné prostředí jednotlivých fakult.
Název v anglickém jazyce
Cultural Capital at the University: The Structuration of the Cultural Space of Students of Charles University
Popis výsledku anglicky
Cultural capital is an important part of the conceptual apparatus of research on inequalities and social reproduction. The putative transformation of cultural hierarchies in contemporary society, however, opens up the question of whether it still makes any sense to speak of 'legitimate taste' and eventually of what the nature this legitimate taste might be. This article examines what constitutes legitimate culture in the context of university-level study. It focuses on the differentiation of taste and the way in which the space of cultural consumption is structured by academic disciplines and university faculties. The article draws on data from a questionnaire survey of first- and second-year students at Charles University in 2017 (n = 5127) and conducts a multiple correspondence analysis. It shows that the first dimension of the cultural space of students can be interpreted as the axis of overall cultural capital without any specific differentiation. The third dimension of cultural space, by contrast, convincingly captures a cleavage between traditional cultural capital and a new form of cultural capital. The amount of cultural capital accumulated depends on the kind of academic disciplines studied, but another significant structuring element of cultural capital is the environment of individual university faculties itself.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
50401 - Sociology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Sociologický časopis / Czech Sociological Review
ISSN
0038-0288
e-ISSN
—
Svazek periodika
54
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
27
Strana od-do
699-725
Kód UT WoS článku
000450719100002
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85057413588