Pravidla vkusu: jak se společnost rozhoduje, co je v kultuře hodnotné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11240%2F23%3A10484289" target="_blank" >RIV/00216208:11240/23:10484289 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pravidla vkusu: jak se společnost rozhoduje, co je v kultuře hodnotné
Popis výsledku v původním jazyce
Kniha přináší sociologický výklad vkus, jeho mechanismů a propojenosti se společenskými institucemi v současné české společnosti. Na základě existujících poznatků z oblasti sociologie kultury i vlastního výzkumu řeší, kde se vkus bere, jakým způsobem se utváří a jaké má sociální důsledky. Kulturní hierarchie se totiž promítají do struktury společnosti, mechanismů gentrifikace městských čtvrtí, vstupují do nerovností ve vzdělávání a vysvětlují mnohé zdánlivě samozřejmé okolnosti naší každodenní kulturní spotřeby.
Název v anglickém jazyce
Rules of Taste: How Society Decides What is Culturally Valuable
Popis výsledku anglicky
The book provides a sociological interpretation of taste, its mechanisms and interconnectedness with social institutions in contemporary Czech society. Based on existing knowledge from the sociology of culture and its own research, it addresses where taste comes from, how it is formed and what its social consequences are. Cultural hierarchies are reflected in the structure of society, the mechanisms of gentrification of urban neighbourhoods, enter into inequalities in education and explain many seemingly obvious circumstances of our everyday cultural consumption.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
—
OECD FORD obor
50401 - Sociology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA19-12372S" target="_blank" >GA19-12372S: Kulturní kapitál: legitimizační mechanismy a reprodukce kulturních hierarchií</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-275-1396-3
Počet stran knihy
264
Název nakladatele
Host
Místo vydání
Brno
Kód UT WoS knihy
—