Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Osmotolerant yeast species differ in basic physiological parameters and in tolerance of non-osmotic stresses

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F14%3A10283705" target="_blank" >RIV/00216208:11310/14:10283705 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/67985823:_____/14:00431293

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/yea.3024" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/yea.3024</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/yea.3024" target="_blank" >10.1002/yea.3024</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Osmotolerant yeast species differ in basic physiological parameters and in tolerance of non-osmotic stresses

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Osmotolerance is the ability to grow in an environment with a high osmotic pressure. In this study we compared the physiological parameters and tolerance to osmotic and non-osmotic stresses of three osmotolerant yeast species, Debaryomyces hansenii, Pichia farinosa (sorbitophila) and Zygosaccharomyces rouxii, with those of wild-type Saccharomyces cerevisiae. Although the osmotolerant species did not differ significantly in their basic parameters, such as cell size or growth capacity, they had differentabilities to survive anhydrobiosis, potassium limitation or the presence of toxic cationic drugs. When their osmotolerance was compared, the results revealed that some of the species isolated as sugar/polyol-tolerant (e.g. P. farinosa) are also highly tolerant to salts and, vice versa, some strains isolated from an environment with high concentration of salt (e.g.Z. rouxii ATCC 42981) tolerate high concentrations of sugars. None of the tested strains and species was osmophilic. Taken tog

  • Název v anglickém jazyce

    Osmotolerant yeast species differ in basic physiological parameters and in tolerance of non-osmotic stresses

  • Popis výsledku anglicky

    Osmotolerance is the ability to grow in an environment with a high osmotic pressure. In this study we compared the physiological parameters and tolerance to osmotic and non-osmotic stresses of three osmotolerant yeast species, Debaryomyces hansenii, Pichia farinosa (sorbitophila) and Zygosaccharomyces rouxii, with those of wild-type Saccharomyces cerevisiae. Although the osmotolerant species did not differ significantly in their basic parameters, such as cell size or growth capacity, they had differentabilities to survive anhydrobiosis, potassium limitation or the presence of toxic cationic drugs. When their osmotolerance was compared, the results revealed that some of the species isolated as sugar/polyol-tolerant (e.g. P. farinosa) are also highly tolerant to salts and, vice versa, some strains isolated from an environment with high concentration of salt (e.g.Z. rouxii ATCC 42981) tolerate high concentrations of sugars. None of the tested strains and species was osmophilic. Taken tog

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GAP503%2F10%2F0307" target="_blank" >GAP503/10/0307: Molekulární podstata specifických vlastností osmotolerantních kvasinek Z. rouxii, Z. bailii a D. hansenii a jejich biotechnologické aplikace</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Yeast

  • ISSN

    0749-503X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    309-321

  • Kód UT WoS článku

    000340449000004

  • EID výsledku v databázi Scopus