Osmotolerant yeast species differ in basic physiological parameters and in tolerance of non-osmotic stresses
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F14%3A10283705" target="_blank" >RIV/00216208:11310/14:10283705 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985823:_____/14:00431293
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1002/yea.3024" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/yea.3024</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1002/yea.3024" target="_blank" >10.1002/yea.3024</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Osmotolerant yeast species differ in basic physiological parameters and in tolerance of non-osmotic stresses
Popis výsledku v původním jazyce
Osmotolerance is the ability to grow in an environment with a high osmotic pressure. In this study we compared the physiological parameters and tolerance to osmotic and non-osmotic stresses of three osmotolerant yeast species, Debaryomyces hansenii, Pichia farinosa (sorbitophila) and Zygosaccharomyces rouxii, with those of wild-type Saccharomyces cerevisiae. Although the osmotolerant species did not differ significantly in their basic parameters, such as cell size or growth capacity, they had differentabilities to survive anhydrobiosis, potassium limitation or the presence of toxic cationic drugs. When their osmotolerance was compared, the results revealed that some of the species isolated as sugar/polyol-tolerant (e.g. P. farinosa) are also highly tolerant to salts and, vice versa, some strains isolated from an environment with high concentration of salt (e.g.Z. rouxii ATCC 42981) tolerate high concentrations of sugars. None of the tested strains and species was osmophilic. Taken tog
Název v anglickém jazyce
Osmotolerant yeast species differ in basic physiological parameters and in tolerance of non-osmotic stresses
Popis výsledku anglicky
Osmotolerance is the ability to grow in an environment with a high osmotic pressure. In this study we compared the physiological parameters and tolerance to osmotic and non-osmotic stresses of three osmotolerant yeast species, Debaryomyces hansenii, Pichia farinosa (sorbitophila) and Zygosaccharomyces rouxii, with those of wild-type Saccharomyces cerevisiae. Although the osmotolerant species did not differ significantly in their basic parameters, such as cell size or growth capacity, they had differentabilities to survive anhydrobiosis, potassium limitation or the presence of toxic cationic drugs. When their osmotolerance was compared, the results revealed that some of the species isolated as sugar/polyol-tolerant (e.g. P. farinosa) are also highly tolerant to salts and, vice versa, some strains isolated from an environment with high concentration of salt (e.g.Z. rouxii ATCC 42981) tolerate high concentrations of sugars. None of the tested strains and species was osmophilic. Taken tog
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GAP503%2F10%2F0307" target="_blank" >GAP503/10/0307: Molekulární podstata specifických vlastností osmotolerantních kvasinek Z. rouxii, Z. bailii a D. hansenii a jejich biotechnologické aplikace</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Yeast
ISSN
0749-503X
e-ISSN
—
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
309-321
Kód UT WoS článku
000340449000004
EID výsledku v databázi Scopus
—