Screening of pesticide in apple ciders by liquid chromatography-high resolution mass spectrometry
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F18%3A10409573" target="_blank" >RIV/00216208:11310/18:10409573 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/18:N0000070
Výsledek na webu
<a href="https://web.natur.cuni.cz/analchem/isc-mac/" target="_blank" >https://web.natur.cuni.cz/analchem/isc-mac/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Screening of pesticide in apple ciders by liquid chromatography-high resolution mass spectrometry
Popis výsledku v původním jazyce
The present study is focused on separation and detection of pesticides residues in apple ciders. The main target of this experiment was not only to determine the concentrations of these residues carrying over from apple peels into the beverages but also to evaluate their potential risk to consumer's health. For the extraction the QuEChERS method was used in combination with additional column SPE sample clean-up to achieve the lowest detection limit possible due to low concentrations of pesticide residues. The samples were analysed using a high-resolution accurate-mass (HPLC-HR/AM) instrument and this applied method assured the quantification of pesticide residues in the ciders possible at 0.2 ppb level for most of fifty target pesticides. Additionally, non-target screening mode enabled to verify presence of over 300 pesticides using comprehensive library including retention times, empirical formulas, and verified fragments.
Název v anglickém jazyce
Screening of pesticide in apple ciders by liquid chromatography-high resolution mass spectrometry
Popis výsledku anglicky
The present study is focused on separation and detection of pesticides residues in apple ciders. The main target of this experiment was not only to determine the concentrations of these residues carrying over from apple peels into the beverages but also to evaluate their potential risk to consumer's health. For the extraction the QuEChERS method was used in combination with additional column SPE sample clean-up to achieve the lowest detection limit possible due to low concentrations of pesticide residues. The samples were analysed using a high-resolution accurate-mass (HPLC-HR/AM) instrument and this applied method assured the quantification of pesticide residues in the ciders possible at 0.2 ppb level for most of fifty target pesticides. Additionally, non-target screening mode enabled to verify presence of over 300 pesticides using comprehensive library including retention times, empirical formulas, and verified fragments.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 14th International Students Conference “Modern Analytical Chemistry“
ISBN
978-80-7444-059-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
152-157
Název nakladatele
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta
Místo vydání
Praha 2
Místo konání akce
Charles University, Praha
Datum konání akce
20. 9. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000495572500025