Liquid chromatography and capillary electrophoresis in glycomic and glycoproteomic analysis
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F22%3A10452236" target="_blank" >RIV/00216208:11310/22:10452236 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=1e7luoN12v" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=1e7luoN12v</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00706-022-02938-4" target="_blank" >10.1007/s00706-022-02938-4</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Liquid chromatography and capillary electrophoresis in glycomic and glycoproteomic analysis
Popis výsledku v původním jazyce
Glycosylation is one of the most significant and abundant post-translational modifications in cells. Glycomic and glycoproteomic analyses involve the characterization of oligosaccharides (glycans) conjugated to proteins. Glycomic and glycoproteomic analysis is highly challenging because of the large diversity of structures, low abundance, site-specific heterogeneity, and poor ionization efficiency of glycans and glycopeptides in mass spectrometry (MS). MS is a key tool for characterization of glycans and glycopeptides. However, MS alone does not always provide full structural and quantitative information for many reasons, and thus MS is combined with some separation technique. This review focuses on the role of separation techniques used in glycomic and glycoproteomic analyses, liquid chromatography and capillary electrophoresis. The most important separation conditions and results are presented and discussed.
Název v anglickém jazyce
Liquid chromatography and capillary electrophoresis in glycomic and glycoproteomic analysis
Popis výsledku anglicky
Glycosylation is one of the most significant and abundant post-translational modifications in cells. Glycomic and glycoproteomic analyses involve the characterization of oligosaccharides (glycans) conjugated to proteins. Glycomic and glycoproteomic analysis is highly challenging because of the large diversity of structures, low abundance, site-specific heterogeneity, and poor ionization efficiency of glycans and glycopeptides in mass spectrometry (MS). MS is a key tool for characterization of glycans and glycopeptides. However, MS alone does not always provide full structural and quantitative information for many reasons, and thus MS is combined with some separation technique. This review focuses on the role of separation techniques used in glycomic and glycoproteomic analyses, liquid chromatography and capillary electrophoresis. The most important separation conditions and results are presented and discussed.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GJ19-18005Y" target="_blank" >GJ19-18005Y: Retenční mechanismus intaktních glykopeptidů v hydrofilní interakční kapalinové chromatografii</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Monatshefte für Chemie - Chemical Monthly
ISSN
0026-9247
e-ISSN
1434-4475
Svazek periodika
153
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
AT - Rakouská republika
Počet stran výsledku
28
Strana od-do
659-686
Kód UT WoS článku
000814062300002
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85132151172