Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Cisterciáci a pivo : vaření piva ve středověkých klášterech a jeho odraz v písemných a hmotných pramenech českých cisterciáckých klášterů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11410%2F23%3A10475355" target="_blank" >RIV/00216208:11410/23:10475355 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=jfu4OFWDU3" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=jfu4OFWDU3</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Cisterciáci a pivo : vaření piva ve středověkých klášterech a jeho odraz v písemných a hmotných pramenech českých cisterciáckých klášterů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vaření piva je s kláštery spojeno již od raného středověku, kdy se stalo povoleným nápojem. Pivo se běžně vařilo v českých cisterciáckýchstředověkých klášterech a tvořilo důležitou součást stravy mnichů i ostatních obyvatel.Cisterciáci vařili pivo nejen v klášterech, ale někdy také na svých hospodářských dvorech. V předhusitském období byla pravděpodobně většina jejich produkce určena pro vnitřní spotřebu,ačkoli nejpozději od 16. století se pivo stalo důležitým předmětem obchodu.ačkoli nejpozději od 16. století se pivo stalo důležitým předmětem obchodu.

  • Název v anglickém jazyce

    Cistercians and beer. Brewing beer in medieval monasteries and its reflection in written and material sources of Czech Cistercian monasteries

  • Popis výsledku anglicky

    The brewing of beer has been associated with monasteries since the early Middle Ages, duringwhich period it became a permitted beverage. Beer was commonly brewed in Czech Cistercianmedieval monasteries and formed an important part of the diet of monks and other inhabitants.Cistercians brewed beer not only in monasteries, but sometimes also on their farms. Inthe pre-Hussite period, it is likely that most of their production was for internal consumption,although from no later than the 16th century, beer became an important object of commerce.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Studia Historica Brunensia

  • ISSN

    1803-7429

  • e-ISSN

    2336-4513

  • Svazek periodika

    70

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    17

  • Strana od-do

    13-29

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus