Cisterciáci a pivo : vaření piva ve středověkých klášterech a jeho odraz v písemných a hmotných pramenech českých cisterciáckých klášterů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11410%2F23%3A10475355" target="_blank" >RIV/00216208:11410/23:10475355 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=jfu4OFWDU3" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=jfu4OFWDU3</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Cisterciáci a pivo : vaření piva ve středověkých klášterech a jeho odraz v písemných a hmotných pramenech českých cisterciáckých klášterů
Popis výsledku v původním jazyce
Vaření piva je s kláštery spojeno již od raného středověku, kdy se stalo povoleným nápojem. Pivo se běžně vařilo v českých cisterciáckýchstředověkých klášterech a tvořilo důležitou součást stravy mnichů i ostatních obyvatel.Cisterciáci vařili pivo nejen v klášterech, ale někdy také na svých hospodářských dvorech. V předhusitském období byla pravděpodobně většina jejich produkce určena pro vnitřní spotřebu,ačkoli nejpozději od 16. století se pivo stalo důležitým předmětem obchodu.ačkoli nejpozději od 16. století se pivo stalo důležitým předmětem obchodu.
Název v anglickém jazyce
Cistercians and beer. Brewing beer in medieval monasteries and its reflection in written and material sources of Czech Cistercian monasteries
Popis výsledku anglicky
The brewing of beer has been associated with monasteries since the early Middle Ages, duringwhich period it became a permitted beverage. Beer was commonly brewed in Czech Cistercianmedieval monasteries and formed an important part of the diet of monks and other inhabitants.Cistercians brewed beer not only in monasteries, but sometimes also on their farms. Inthe pre-Hussite period, it is likely that most of their production was for internal consumption,although from no later than the 16th century, beer became an important object of commerce.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Studia Historica Brunensia
ISSN
1803-7429
e-ISSN
2336-4513
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
17
Strana od-do
13-29
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—