Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of nut varieties and their detection in festive cookies by MALDI-TOF mass spectrometry

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11410%2F24%3A10491488" target="_blank" >RIV/00216208:11410/24:10491488 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/24:43930432

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=tNNj1zb9Bl" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=tNNj1zb9Bl</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/rcm.9925" target="_blank" >10.1002/rcm.9925</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of nut varieties and their detection in festive cookies by MALDI-TOF mass spectrometry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nuts contain a large amount of essential fatty acids, amino acids, a whole range of minerals and vitamins valuable for human health, yet certain risks are associated with their consumption, of which allergic reaction is the most important. Considering the growing number of people suffering from allergies caused by allergens of protein origin, the aim of this work is to find out whether nuts can be distinguished from each other on the basis of contained proteins. A total of eleven raw and subsequently heat-treated nuts (almonds, Brazil nuts, cashews, coconuts, hazelnuts, macadamia nuts, peanuts, pecans, pine nuts, pistachios, and walnuts) were analyzed using MALDI-TOF (matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight) mass spectrometry with the subsequent finding of characteristic m/z values for each analyzed nut. No previous method for protein extraction was used. The characteristic values were used to verify the composition of seven types of festive cookies - six commercial products and one &quot;unknown&quot; cookie, where it was not known in advance which nut it was made from. The procedure, together with the found characteristic m/z values, could serve to rapidly identify the plant origin of nut products.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of nut varieties and their detection in festive cookies by MALDI-TOF mass spectrometry

  • Popis výsledku anglicky

    Nuts contain a large amount of essential fatty acids, amino acids, a whole range of minerals and vitamins valuable for human health, yet certain risks are associated with their consumption, of which allergic reaction is the most important. Considering the growing number of people suffering from allergies caused by allergens of protein origin, the aim of this work is to find out whether nuts can be distinguished from each other on the basis of contained proteins. A total of eleven raw and subsequently heat-treated nuts (almonds, Brazil nuts, cashews, coconuts, hazelnuts, macadamia nuts, peanuts, pecans, pine nuts, pistachios, and walnuts) were analyzed using MALDI-TOF (matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight) mass spectrometry with the subsequent finding of characteristic m/z values for each analyzed nut. No previous method for protein extraction was used. The characteristic values were used to verify the composition of seven types of festive cookies - six commercial products and one &quot;unknown&quot; cookie, where it was not known in advance which nut it was made from. The procedure, together with the found characteristic m/z values, could serve to rapidly identify the plant origin of nut products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Rapid Communications in Mass Spectrometry

  • ISSN

    0951-4198

  • e-ISSN

    1097-0231

  • Svazek periodika

    38

  • Číslo periodika v rámci svazku

    24

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    e9925

  • Kód UT WoS článku

    001402233900001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85206277594