Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv fenolových kyselin na redoxní stav železa: oxidace železnatých iontů a redukce železitých iontů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F08%3A00024823" target="_blank" >RIV/00216224:14110/08:00024823 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of dietary phenolic acids on redox status of iron: Ferrous iron autoxidation and ferric iron reduction

  • Popis výsledku v původním jazyce

    All phenolic acids bearing 3,4-dihydroxy (catechol) or 3,4,5-trihydroxy (galloyl) moiety formed chelates with ferric iron and significantly increased the rate of Fe2+ autoxidation. The carboxylate group and catechol substitution instead of galloyl moietyfacilitated the ferrous ion oxidation more effectively. Caffeic acid and protocatechuic acid, the strongest accelerators of Fe2+ autoxidation, were able to facilitate autoxidation at concentrations lower than 1% of the initial amount of Fe2+. Thereforechelates of these catecholic acids with iron displayed ferroxidase-like activity. Conversely, when we started from ferric ions, catechols partially formed ferrous ions in the presence of ferrozine. Thus, catecholic acids formed stable chelates with iron,in which ferric ion is the dominant species, but the redox cycling of iron between Fe2+ and Fe3+ in chelates probably plays a crucial role in the catalysis of ferrous iron autoxidation. Interestingly, 3-hydroxybenzoic acid, 4-hydroxybenz

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of dietary phenolic acids on redox status of iron: Ferrous iron autoxidation and ferric iron reduction

  • Popis výsledku anglicky

    All phenolic acids bearing 3,4-dihydroxy (catechol) or 3,4,5-trihydroxy (galloyl) moiety formed chelates with ferric iron and significantly increased the rate of Fe2+ autoxidation. The carboxylate group and catechol substitution instead of galloyl moietyfacilitated the ferrous ion oxidation more effectively. Caffeic acid and protocatechuic acid, the strongest accelerators of Fe2+ autoxidation, were able to facilitate autoxidation at concentrations lower than 1% of the initial amount of Fe2+. Thereforechelates of these catecholic acids with iron displayed ferroxidase-like activity. Conversely, when we started from ferric ions, catechols partially formed ferrous ions in the presence of ferrozine. Thus, catecholic acids formed stable chelates with iron,in which ferric ion is the dominant species, but the redox cycling of iron between Fe2+ and Fe3+ in chelates probably plays a crucial role in the catalysis of ferrous iron autoxidation. Interestingly, 3-hydroxybenzoic acid, 4-hydroxybenz

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    106

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    00025003840

  • EID výsledku v databázi Scopus