Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Interakce rostlinných polyfenolů s ionty železa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F04%3A00011718" target="_blank" >RIV/00216224:14110/04:00011718 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Interaction of Plant Polyphenols with Iron Ions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Formation of free radicals is closely related to the redox state of iron, e.g. ferrous ions are responsible for hydroxyl radical formation by Fenton reaction. Numerous authors have investigated the free radical scavenging activity of plant polyphenols, and several reports have been made to elucidated iron or copper ions chelating ability of polyphenols, although the interaction of plant polyphenols with transient metal ions has not been fully resolved. In this study we investigated the formation of Fe2+and Fe3+ complexes with naturally occurring polyphenolic compounds above all phenolic acids by spectrophotometric measurement at pH 7.4. The stability of complexes was evaluated after addition of EDTA and ascorbic acid. Influence of ligands on Fe2+ autooxidation and Fe3+ reducing activity of polyphenols was assessed by determination of Fe2+ concentration using ferrozine. Interaction of polyphenolic compounds with iron was compared with that of ascorbic acid and cysteine. Both ascorbic a

  • Název v anglickém jazyce

    Interaction of Plant Polyphenols with Iron Ions

  • Popis výsledku anglicky

    Formation of free radicals is closely related to the redox state of iron, e.g. ferrous ions are responsible for hydroxyl radical formation by Fenton reaction. Numerous authors have investigated the free radical scavenging activity of plant polyphenols, and several reports have been made to elucidated iron or copper ions chelating ability of polyphenols, although the interaction of plant polyphenols with transient metal ions has not been fully resolved. In this study we investigated the formation of Fe2+and Fe3+ complexes with naturally occurring polyphenolic compounds above all phenolic acids by spectrophotometric measurement at pH 7.4. The stability of complexes was evaluated after addition of EDTA and ascorbic acid. Influence of ligands on Fe2+ autooxidation and Fe3+ reducing activity of polyphenols was assessed by determination of Fe2+ concentration using ferrozine. Interaction of polyphenolic compounds with iron was compared with that of ascorbic acid and cysteine. Both ascorbic a

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA303%2F00%2FD062" target="_blank" >GA303/00/D062: Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vitamins 2004 - Targeted Nutritional Therapy

  • ISBN

    80-7194-644-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    168-168

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Pardubice

  • Datum konání akce

    13. 9. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku