Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přírodní antioxidanty - významné složky potravin v lidské výživě pro zdravý život v nadcházejícím století

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A9631" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:9631 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/04:6017

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Natural antioxidants - important food constituents in human nutrition for healthy life in the beginning century

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Antioxidants constitute a large group of secondary plant metabolites being ubiquitous among higher plants and they have been repeatedly implicated as potent constituents with the potential therapeutic value esp. of flavonoids in reduced risk for cardiovascular diseases and cancer. They represent a large group of naturally occurring compounds, which recently have attracted considerable attention as dietary constituents with potential importance for human health. Polyphenolic compounds, esp. flavonoids are effective antioxidants due to their capability to scavenge free radicals of fatty acids and oxygen. Antioxidants regarding their chemical structure could be divided in polyphenols (flavonoids, anthocyanins, phenolcarboxylic acids, and coumarins), carotenoids, and tocopherols. Also ascorbic acid and selenium have strong antioxidant activity. Major sources of these compounds are fruits, vegetables, potatoes, cereals, among beverages vegetable and fruit juices, tea, coffee, red wine and b

  • Název v anglickém jazyce

    Natural antioxidants - important food constituents in human nutrition for healthy life in the beginning century

  • Popis výsledku anglicky

    Antioxidants constitute a large group of secondary plant metabolites being ubiquitous among higher plants and they have been repeatedly implicated as potent constituents with the potential therapeutic value esp. of flavonoids in reduced risk for cardiovascular diseases and cancer. They represent a large group of naturally occurring compounds, which recently have attracted considerable attention as dietary constituents with potential importance for human health. Polyphenolic compounds, esp. flavonoids are effective antioxidants due to their capability to scavenge free radicals of fatty acids and oxygen. Antioxidants regarding their chemical structure could be divided in polyphenols (flavonoids, anthocyanins, phenolcarboxylic acids, and coumarins), carotenoids, and tocopherols. Also ascorbic acid and selenium have strong antioxidant activity. Major sources of these compounds are fruits, vegetables, potatoes, cereals, among beverages vegetable and fruit juices, tea, coffee, red wine and b

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sustain Life - Secure Survival II Conference Papers

  • ISBN

    80-213-1197-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    0-0

  • Název nakladatele

    ČZU Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    22. 9. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku