Přírodní antioxidanty - významné složky potravin v lidské výživě pro zdravý život v nadcházejícím století
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A9631" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:9631 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/04:6017
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Natural antioxidants - important food constituents in human nutrition for healthy life in the beginning century
Popis výsledku v původním jazyce
Antioxidants constitute a large group of secondary plant metabolites being ubiquitous among higher plants and they have been repeatedly implicated as potent constituents with the potential therapeutic value esp. of flavonoids in reduced risk for cardiovascular diseases and cancer. They represent a large group of naturally occurring compounds, which recently have attracted considerable attention as dietary constituents with potential importance for human health. Polyphenolic compounds, esp. flavonoids are effective antioxidants due to their capability to scavenge free radicals of fatty acids and oxygen. Antioxidants regarding their chemical structure could be divided in polyphenols (flavonoids, anthocyanins, phenolcarboxylic acids, and coumarins), carotenoids, and tocopherols. Also ascorbic acid and selenium have strong antioxidant activity. Major sources of these compounds are fruits, vegetables, potatoes, cereals, among beverages vegetable and fruit juices, tea, coffee, red wine and b
Název v anglickém jazyce
Natural antioxidants - important food constituents in human nutrition for healthy life in the beginning century
Popis výsledku anglicky
Antioxidants constitute a large group of secondary plant metabolites being ubiquitous among higher plants and they have been repeatedly implicated as potent constituents with the potential therapeutic value esp. of flavonoids in reduced risk for cardiovascular diseases and cancer. They represent a large group of naturally occurring compounds, which recently have attracted considerable attention as dietary constituents with potential importance for human health. Polyphenolic compounds, esp. flavonoids are effective antioxidants due to their capability to scavenge free radicals of fatty acids and oxygen. Antioxidants regarding their chemical structure could be divided in polyphenols (flavonoids, anthocyanins, phenolcarboxylic acids, and coumarins), carotenoids, and tocopherols. Also ascorbic acid and selenium have strong antioxidant activity. Major sources of these compounds are fruits, vegetables, potatoes, cereals, among beverages vegetable and fruit juices, tea, coffee, red wine and b
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sustain Life - Secure Survival II Conference Papers
ISBN
80-213-1197-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
0-0
Název nakladatele
ČZU Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 9. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—