Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Flavonoidy - významné rostlinné antioxidanty

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896633" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896633 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12410/17:43896633

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Flavonoidy - významné rostlinné antioxidanty

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Flavonoidy patří mezi polyfenolické látky, které se vyznačují intenzivní antioxidační schopností. Jsou to výhradně rostlinné metabolity, které jsou pravidelnou součástí stravy všech býložravců i všežravců. Jejich biosyntéza vychází z metabolismu aromatických aminokyselin a postupnými přeměnami tvoří velmi rozsáhlou skupinu několika tisíc strukturně pestrých látek. Člověk využívá jejich antioxidačního působení při předcházení onemocnění spojovaných s vyšším věkem, zejména aterosklerózou. Flavonoidy se vyskytují v ovoci a zelenině, léčivých rostlinách a nápojích rostlinného původu. Nejbohatšími zdroji jsou jablka, cibule, zelený čaj, pohanka a laskavec.

  • Název v anglickém jazyce

    Flavonoids - important plant antioxidants

  • Popis výsledku anglicky

    Flavonoids are polyphenolic compounds, characterised by intensive antioxidant ability. They are plant metabolites which are a regular part of the diet of all herbivores and omnivores. Their biosynthesis is based on aromatic amino-acid metabolism and they form a group of several thousand structurally variable compounds thanks to gradual transformation. The man uses their antioxidant effect in preventing diseases associated with increasing age, in particular atherosclerosis. Flavonoids are present in fruit and vegetables, herbs and beverages of plant origin. The richest sources are apples, onions, green tea, buckwheat and amaranth.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10401 - Organic chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Dietární antioxidanty v praxi

  • ISBN

    978-80-7394-681-4

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    73-83

  • Počet stran knihy

    200

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Kód UT WoS kapitoly