Flavonoidy - významné rostlinné antioxidanty
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896633" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896633 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12410/17:43896633
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Flavonoidy - významné rostlinné antioxidanty
Popis výsledku v původním jazyce
Flavonoidy patří mezi polyfenolické látky, které se vyznačují intenzivní antioxidační schopností. Jsou to výhradně rostlinné metabolity, které jsou pravidelnou součástí stravy všech býložravců i všežravců. Jejich biosyntéza vychází z metabolismu aromatických aminokyselin a postupnými přeměnami tvoří velmi rozsáhlou skupinu několika tisíc strukturně pestrých látek. Člověk využívá jejich antioxidačního působení při předcházení onemocnění spojovaných s vyšším věkem, zejména aterosklerózou. Flavonoidy se vyskytují v ovoci a zelenině, léčivých rostlinách a nápojích rostlinného původu. Nejbohatšími zdroji jsou jablka, cibule, zelený čaj, pohanka a laskavec.
Název v anglickém jazyce
Flavonoids - important plant antioxidants
Popis výsledku anglicky
Flavonoids are polyphenolic compounds, characterised by intensive antioxidant ability. They are plant metabolites which are a regular part of the diet of all herbivores and omnivores. Their biosynthesis is based on aromatic amino-acid metabolism and they form a group of several thousand structurally variable compounds thanks to gradual transformation. The man uses their antioxidant effect in preventing diseases associated with increasing age, in particular atherosclerosis. Flavonoids are present in fruit and vegetables, herbs and beverages of plant origin. The richest sources are apples, onions, green tea, buckwheat and amaranth.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
10401 - Organic chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Dietární antioxidanty v praxi
ISBN
978-80-7394-681-4
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
73-83
Počet stran knihy
200
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta
Místo vydání
České Budějovice
Kód UT WoS kapitoly
—