Flavonoid Profile of saskatoon berries (Amelanchier alnifolia Nutt.) and their health promoting effects
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F13%3A43869995" target="_blank" >RIV/70883521:28110/13:43869995 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60162694:G44__/13:43874960 RIV/62156489:43510/13:00212693
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules181012571" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.3390/molecules181012571</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules181012571" target="_blank" >10.3390/molecules181012571</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Flavonoid Profile of saskatoon berries (Amelanchier alnifolia Nutt.) and their health promoting effects
Popis výsledku v původním jazyce
Flavonoids are a significant group of secondary metabolites in plants. Many of these compounds are potent antioxidants, being an important part in food products derived from the plants. The current status of research on flavonoid compounds in the fruit of Saskatoon berries (Amelanchier alnifolia Nutt.) and their health promoting effects, including recommended utilization, are reviewed. The major classes of flavonoids in the fruit are flavonols (quercetin and rutin), flavanes (proanthocyanidin compoundsranging from dimers through to heptamers and even higher polymers) and finally anthocyanins. The flavonoids represented the group of polyphenols that mostly contributed to the antioxidant activity of Saskatoon berries. High content of the flavoinoids antioxidants in the fruit is responsible for the observed anti-inflammatory, antidiadiabetic and chemo-protective effects. Copyright 1996-2013 MDPI AG.
Název v anglickém jazyce
Flavonoid Profile of saskatoon berries (Amelanchier alnifolia Nutt.) and their health promoting effects
Popis výsledku anglicky
Flavonoids are a significant group of secondary metabolites in plants. Many of these compounds are potent antioxidants, being an important part in food products derived from the plants. The current status of research on flavonoid compounds in the fruit of Saskatoon berries (Amelanchier alnifolia Nutt.) and their health promoting effects, including recommended utilization, are reviewed. The major classes of flavonoids in the fruit are flavonols (quercetin and rutin), flavanes (proanthocyanidin compoundsranging from dimers through to heptamers and even higher polymers) and finally anthocyanins. The flavonoids represented the group of polyphenols that mostly contributed to the antioxidant activity of Saskatoon berries. High content of the flavoinoids antioxidants in the fruit is responsible for the observed anti-inflammatory, antidiadiabetic and chemo-protective effects. Copyright 1996-2013 MDPI AG.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CC - Organická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Molecules
ISSN
1420-3049
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku
16
Strana od-do
12571-12586
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—