Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidant properties of saskatoon berry (Amelanchier alnifolia Nutt.) fruits

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F13%3A43869735" target="_blank" >RIV/70883521:28110/13:43869735 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/13:00213391

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.fruits-journal.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=9010646" target="_blank" >http://www.fruits-journal.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=9010646</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1051/fruits/2013087" target="_blank" >10.1051/fruits/2013087</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidant properties of saskatoon berry (Amelanchier alnifolia Nutt.) fruits

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Saskatoon berry (Amelanchier alnifolia Nutt.) is a promising fruit species originating from North America. Among pomaceous fruits, saskatoon berries are a valuable source of chemical compounds with an antioxidant effect. Materials and methods. The totalphenolic content, total flavonoid content and their correlation associated with the total antioxidant capacity of fruit of five particular cultivars were ascertained. Reactive oxygen species (specifically nitric oxide, superoxide anion and hydroxyl radical) and antioxidant activity in the liver lipid system of their methanolic extracts were also assessed. Results and discusssion. In saskatoon berry cultivars the total contents of phenolic compounds ranged from (2.52 to 3.82) g gallic acid Eq.kg(-1) of fresh mass, while the values of total antioxidant capacity were observed to be from (4.17 to 5.29) g of ascorbic acid Eq.kg(-1) of fresh mass. High correlation coefficients between phenolics as well as flavonoids and antioxidant capacity w

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant properties of saskatoon berry (Amelanchier alnifolia Nutt.) fruits

  • Popis výsledku anglicky

    Saskatoon berry (Amelanchier alnifolia Nutt.) is a promising fruit species originating from North America. Among pomaceous fruits, saskatoon berries are a valuable source of chemical compounds with an antioxidant effect. Materials and methods. The totalphenolic content, total flavonoid content and their correlation associated with the total antioxidant capacity of fruit of five particular cultivars were ascertained. Reactive oxygen species (specifically nitric oxide, superoxide anion and hydroxyl radical) and antioxidant activity in the liver lipid system of their methanolic extracts were also assessed. Results and discusssion. In saskatoon berry cultivars the total contents of phenolic compounds ranged from (2.52 to 3.82) g gallic acid Eq.kg(-1) of fresh mass, while the values of total antioxidant capacity were observed to be from (4.17 to 5.29) g of ascorbic acid Eq.kg(-1) of fresh mass. High correlation coefficients between phenolics as well as flavonoids and antioxidant capacity w

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Fruits: fruit and horticultural productions in tropical and Mediterranean regions

  • ISSN

    0248-1294

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    FR - Francouzská republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    435-444

  • Kód UT WoS článku

    000324381000007

  • EID výsledku v databázi Scopus